15/12

Vanessa Sterckendries zet grote stappen in de krachtzaal

sterckendries-vanessa-2019-jdc

Vanessa Sterckendries.

Ze bracht het Belgisch record hamerslingeren afgelopen zomer op 69m91, maar de honger van Vanessa Sterckendries is nog niet gestild. Ze blijft vooruitgang boeken op training, vooral op krachtvlak, en ziet op die manier de Olympische Spelen steeds realistischer worden.

Acht weken is Vanessa Sterckendries/OEH bezig aan haar wintertrainingen. Ze gaat door op de weg die vorig jaar succesvol is gebleken, met enkele kleine bijsturingen. "Ik train nu met nog zwaardere ballen. Bij oefeningen zonder afgooi ga ik tot 8kg, bij het afgooien tot 7.8kg", zegt de Belgische recordhoudster. Ter herinnering: de vrouwen gooien in wedstrijd met 4kg. "Bedoeling van het trainen met die zware ballen is dat de wedstrijdkogel uiteindelijk heel licht aanvoelt, en dat begint te lukken. Zelfs die van 6.2kg begint nu al licht aan te voelen voor mij."

Het aantal trainingen is deze winter wat omhooggegaan. "Ik heb er op zondag een bergjestraining ingestoken omdat ik merk dat mij dat fysiek helpt, en zit nu aan acht à negen trainingen per week. Ook het aantal worpen in één training ligt nu hoger", vertelt Vanessa.

In haar krachtprogramma is er niets veranderd ten opzichte van de voorbije jaren, maar het niveau ligt wel hoger. "Ik ben de wintertrainingen kunnen beginnen met waarden die ik vorig jaar pas in februari haalde. Tijdens de lockdown is er meer tijd geweest voor krachttraining. Bij het backsquatten bijvoorbeeld haalde ik vorige winter 8x130kg, terwijl ik daar nu mijn winter mee begonnen ben en alleen maar omhoog ga. Een enorme sprong vooruit."

Volgende week vertrekt Vanessa voor een weekje naar Portugal. De eerste wedstrijd wordt in principe de Winter Throwing Cup in maart, ook in Portugal. "Dat moet een eerste test worden, maar ik vrees een beetje dat het opnieuw lastminute zal afgeblazen worden", klinkt het. Het is de onzekerheid waar elke atleet momenteel mee te kampen heeft. "Op dit moment valt het wel mee voor mij, want ik ben het gewoon om de hele winter door te trainen zonder wedstrijden. Veldlopers zijn op dit moment veel zwaarder getroffen, maar als het in maart weer van dat is, zal ook ik het moeilijk krijgen."

Door haar stap voorwaarts afgelopen zomer, is Tokio nog een pak realistischer geworden voor Vanessa. Ze is nu al 37e op de uitgezuiverde olympische ranking, terwijl er 32 plaatsen zijn. Afgelopen zomer was de ranking opgeschort, dus de beste uitslagen van de hamerslingeraarster tellen niet mee. Als ze die prestaties volgende zomer nog eens kan herhalen, ziet het er héél goed uit. "Toen mijn basisniveau op 67 meter lag, leek Tokio mij al haalbaar mits een paar topprestaties op grote wedstrijden, maar nu dat niveau richting 70 meter is opgeschoven, is het allemaal nog veel realistischer geworden. Ik zie het gebeuren."