08/03

Vanessa Sterckendries traint elke dag met de Spelen in het achterhoofd

sterckendries-vanessa

Vanessa Sterckendries.

Vorig jaar kwam Vanessa Sterckendries in het hamerslingeren al erg dicht bij een internationaal niveau, maar ze is er nog niet. In 2020 wil ze die laatste stap zetten. Het EK in Parijs is een must voor haar, ook de Spelen vormen een doel.

“De wintertrainingen gaan heel goed”, zegt Vanessa Sterckendries/OEH. “Ik ben sterker geworden en heb een grote progressie geboekt in de krachtzaal waar ik tien kilo meer aankan. Voorts is het wat moeilijk om uitspraken te doen over mijn vorm, omdat er nauwelijks wedstrijden zijn in de winter.”

Drie weken geleden werkte de hamerslingeraarster in Frankrijk toch een wedstrijdje af, en die was met 66m92 meteen goed. Haar persoonlijk record staat op 67m78. “Het was puur voor de fun, maar zeker en vast een goeie opener. Ik had niet verwacht om dan al op minder dan een meter van mijn record te komen. Eigenlijk is dat echt gek. Ik probeer er niet te hard over na te denken, want da ga ik druk voelen.”

De Winter Throwing Cup in Leira op 21 en 22 maart ziet Vanessa als de eerste serieuze test. “Dan ga ik afbouwen, maar nog altijd zonder grote verwachtingen. Het blijft nog maar maart en de paasstage met het meer specifieke trainingswerk moet nog komen.” Van 28 maart tot 7 april trekt ze met de federatie naar Belek. “Vooral eind mei en begin juni hoop ik in vorm te zijn.”

Haar coach Alex Malachenko, die zelf ooit voorbij de 70 meter gooide, ziet Vanessa maar één peer week voor een training in Obourg. Andere trainingen werkt ze alleen af, in het Leuvense Sportkot of op een veldje bij haar thuis. “Ze zijn op een veld op 300 meter van mijn deur speciaal een werpcirkel komen aanleggen. Ideaal is dat”, klinkt het.

Tijdens die eenzame training denkt de nationale recordhoudster vaak aan de Spelen in Tokio. “Elke dag denk ik daar wel eens aan. Het helpt als er geen trainer aanwezig is om een schop onder mijn kont te geven. Het wordt zoeken naar de juiste wedstrijden om punten te sprokkelen. Het zou opvallend zijn als mijn eerste groot toernooi meteen de Spelen werden, maar ik moet erin geloven. Anders begin ik er beter niet aan. Sinds kort werk ik samen met Marc Corstjens als manager, die mij moet helpen in grote wedstrijden binnen te geraken.”

Hoe groot is de kans dat Vanessa, momenteel 45e op de ranking terwijl er 32 olympische startbewijzen zijn, de Spelen haalt? “Dat vind ik moeilijk te zeggen. Het zal er vanaf hangen hoe ik presteer op de wedstrijden waar de meeste punten te rapen zijn. En anders is er nog altijd de troostprijs genaamd het EK in Parijs.” Daarvoor is 69m36 nodig. “Ik ga ervanuit dat ik dat haal. Lukt dat niet, zal ik héél teleurgesteld zijn.”