14/05

Vanessa Sterckendries geeft olympische droom niet op ondanks gescheurd enkelligament

sterckendries-vanessa-2019-jdc

Vanessa Sterckendries

De European Throwing Cup in Split is niet meteen een meevaller geworden voor Vanessa Sterckendries. Ze vertrok naar Kroatië met het idee om veel punten te rapen voor de olympische ranking en kwam terug zonder punten en mét een gescheurd enkelligament. En toch wil ze haar olympische droom nog niet opgeven.

"De dag voor de wedstrijd werd ik loom van de hele tijd op mijn hotelkamer te zitten, dus maakte ik een wandelingetje", begint Vanessa Sterckendries/OEH haar relaas van een bewogen European Throwing Cup. "Op een stenenstrand ben ik uitgegleden. Héél stom. Toen ik terugkwam op mijn kamer, begon mijn enkel op te zwellen. De dokter zei meteen dat ik niet kon deelnemen en daar werd ik heel ongelukkig van. We hebben nog geprobeerd om het te redden met ijs en manipuleren door de kiné, maar deelnemen bleek geen optie. Ik begon heel negatief te denken en zag Tokio voor mijn ogen sneuvelen. Ik heb geen oog dichtgedaan, maar daags nadien kon ik er weer op stappen en begon ik positiever te denken."

Het verdict bleek uiteindelijk een gescheurd enkelligament. "Gelukkig is het niet volledig afgescheurd, want dan was het kruis over Tokio. Zonde wel van de Throwing Cup, want ik zag mijzelf er 68 of zelfs 69 meter gooien en dat had veel punten kunnen opleveren. De vorm is goed."

Die goeie vorm probeert Vanessa nu te onderhouden in de mate van het mogelijke. "Deze morgen heb ik alweer squats en cleans gedaan, en al wat gedraaid met een schijf in mijn handen", klinkt het. "Het voordeel is dat mijn voet bij hamerslingeren alleen naar buiten draait en nooit naar binnen, want dat zou veel meer pijn doen. Ik ben positief en ga niet zomaar opgeven. Ik zal er alles aan doen om de Spelen nog te halen. Hopelijk verlies ik niet te veel vorm, want ik mag vier weken niet spurten of springen, en dat zijn toch belangrijke onderdelen van mijn training."

Een geplande wedstrijd volgende week in Italië is niet haalbaar. Vanessa hoopt de competitie op 2 juni te hervatten in Göteborg. "Volgens de dokter is juni haalbaar. Dan zal ik veel wedstrijden doen in het buitenland in een poging er toch nog te geraken via de olympische ranking." Op die olympische ranking is de hamerslingeraarster momenteel 48e, terwijl de eerste 32  naar Tokio gaan. "Wat mijn kansen nog zijn? Ik weet het echt niet. Als ik op grote meetings verschillende keren 68 meter kan gooien, dan kom ik er nog. Het zal ook afhankelijk zijn van hoe goed ik nog kan trainen de komende weken, maar ik wil er zeker nog geen kruis over maken", besluit Vanessa.