04/11

Uitstel Wereldkampioenschappen berglopen en trailrunning (WMTRC)

wmtrc-logo02
In een gezamenlijke verklaring van het WMRA, ITRA en IAU, in navolging van de conferentie van World Athletics over berglopen en trailrunning, werd samen met de Thaise autoriteiten een update gegeven over de status van het Wereldkampioenschap berglopen en trailrunning (WMTRC) dat gepland stond in november 2021 in Thailand.

In de laatste update werd aangekondigd om de 1ste WMTRC in februari 2022 te organiseren, nog steeds in Thailand. Dit zou slechts een kort uitstel zijn geweest ten opzichte van de oorspronkelijke datum in november 2021. Omwille van de aanhoudende coronapandemie en de onzekerheid over de huidige situatie in zowel het gastland als in de rest van de wereld werd besloten om het kampioenschap definitief uit te stellen tot november 2022.

Dit besluit werd pas op 2 november genomen, aangezien de volledige details voor de heropening van Thailand voor internationale toeristen pas op 1 november werden bekendgemaakt. Zoals het er nu naar uitziet, laat het huidige beleid van de Thaise autoriteiten niet toe dat het evenement plaatsvindt zoals gepland door de organisatie. Atleten uit bepaalde landen en niet-gevaccineerde atleten hadden wellicht in lange quarantaines gemoeten om het land in te mogen. Hoewel mogelijks ruimte zou zijn voor vrijstellingen, zou het uitwerken daarvan de termijnen voor een besluit verder verlengen. Daarom werd het besluit genomen om het kampioenschap uit te stellen.

Nieuwe data en leeftijdsgrenzen

De volgende voorlopige data zullen gelden voor de kampioenschappen in november 2022.

  • Juli 2022: Algemeen informatieblad met inschrijvingsgegevens
  • Augustus 2022: Uiterste datum voorlopig inschrijfformulier
  • September 2022: Uitgave ploeghandboek
  • Oktober 2022: Uiterste datum definitief inschrijfformulier

De leeftijdsgrenzen worden nu verschoven naar 2022.

  • Junior atleten moeten 16-19 jaar zijn op 31 december 2022
  • De minimumleeftijd voor de seniores bergwedstrijden is 18 jaar op 31 december 2022
  • De minimumleeftijd voor de trailwedstrijden is 20 jaar op 31 december 2022

Alle andere details, zoals vluchten, reizen, hotels, reissubsidieplan, prijzengeld enz., blijven zoals eerder beschreven. De data voor het evenement en de voorlopige details van de trail- en bergwedstrijden worden binnenkort bevestigen en de definitieve bevestiging wordt gegeven zodra dat mogelijk is na het nodige bezoek ter plaatse. De WMRA wil benadrukken dat Chiang Mai, Thailand de gastheer blijft voor de WMTRC. De wens van de WMRA om de sport naar nieuwe gebieden te brengen blijft sterk en ze behouden het volste vertrouwen in het Lokaal Organisatie Comité.

World Athletics heeft ook een update gegeven over de status voor de WMRC 2023, dat een vergelijkbaar format zal hebben als dat voor 2021/2 met een vergelijkbaar schema voor de kampioenschapswedstrijden.