05/12

Trainingen bij Robin Hendrix op extreem laag pitje tijdens legeropleiding

hendrix-robin-2020-nvda-nad-2

Robin Hendrix.

Robin Hendrix werd tijdens de CrossCup in Roeselare ‘slechts’ derde in de korte cross, maar als je weet hoe weinig hij aan trainen toekomt, mogen we die ‘slechts’ gerust vervangen door ‘verrassend’. Hij is aan een opleiding bij Defensie bezig en komt nog nauwelijks aan lopen toe.

Sinds begin november vertoeft Robin Hendrix/OEH elke week van zondagavond tot en met vrijdagavond in de kazerne van Leopoldsburg. De opleiding, die hem uiteindelijk moet toelaten om profatleet te worden bij Defensie, duurt nog tot begin februari. “Het is zwaar”, zegt Robin. “We draaien heel lange dagen. Het is vaak om 5 uur opstaan en de lessen kunnen gerust tot 21 uur duren. In de Kerstvakantie krijgen we gelukkig even twee weken rust.”

Misschien nog zwaarder dan de fysieke impact van zijn opleiding, is voor Robin de mentale inspanning. “Het sporten valt wel mee. Als atleet zijn die proeven niet het moeilijkste, maar het zware vind ik de combinatie van lange dagen draaien en héél veel informatie verwerken. We leren kaartlezen, schieten, en dat soort zaken en ik vind het niet altijd evident om alles verwerkt te krijgen. Mentaal is het allemaal wat moeilijker. Het is op de tanden bijten.”

De trainingen staan even op een heel laag pitje. “Als ik twee keer kan lopen tussen maandag en vrijdag, is dat al heel veel”, aldus de olympiër van de 5.000 meter. “Volgende week gaan we op bivak met de tent en zal ik zelfs helemaal niet kunnen trainen. Voor een topsporter is dit allemaal niet ideaal. In het weekend ben ik thuis en kan ik wel trainen. Dan probeer ik de basis te onderhouden met een duurloop op zaterdag en een tempotraining op zondag. Dat is meer dan genoeg. Kwaliteitstraining doen heeft op dit moment geen zin. Daar ben ik te vermoeid voor.”

In Roeselare stond Robin zonder grote ambities aan de start. Zijn derde plaats was niet slecht in de gegeven omstandigheden. “Het viel nog goed mee, want mijn conditie is op enkele weken drastisch geminderd”, klinkt het. “Dat is wel jammer om vast te stellen, maar ik had het wel verwacht en vond het toch leuk om erbij te zijn in Roeselare.”

Zijn plaats als reserve op het EK in Dublin staat Robin af. Topsport staat even niet op de eerste plaats voor hem. “Ik moet mij focussen op mijn opleiding. Het is een knop die ik moet omdraaien, maar ik vind het wel moeilijk. Ik heb al lang geen kampioenschap meer gemist, zowel in het veld, indoor als outdoor en het doet me toch pijn om er niet bij te zijn. Maar als ik slaag voor mijn opleiding, volgt er een profcontract van twee jaar. Dat is een mooie beloning. Profatleet zijn is mijn droomberoep en ik zit daar al heel lang op te wachten. Die kans laat ik niet liggen. Daar wil ik wel even voor doorbijten.”

Een wedstrijdplanning voor de komende maanden heeft Robin niet. “Het WK indoor ga ik niet halen. Misschien loop ik in Hannuit, als ik er genoeg energie voor heb. Ik mag de komende maanden niet te veel verwachtingen koesteren. Na mijn opleiding heb ik nog vijf maanden tot het WK in Eugene. Dat moet lukken, en het EK in München in augustus al helemaal”, besluit hij optimistisch.