16/05

Track Record: Thomas Huyberechts, Karen Van Proeyen en Gery Follens over het EK Running in Brussel en Leuven

ytthumbnail-track-records-tekengebied-1-02-tekengebied-1-01

Thomas Huyberechts, Karen Van Proeyen en Gery Follens

12 en 13 april 2025. Iedere loopliefhebber mag die datum met dikke vette letters in de agenda zetten. Op de eerste European Running Championships zullen profatleten en recreanten samen aan de start staan. Een uniek event dat wat extra aandacht in onze podcast verdient met organisator Thomas Huyberechts, marathon/trail-loopster Karen Van Proeyen en Atletiek Vlaanderen-voorzitter Gery Follens als perfect geplaatste gasten met elk hun eigen blik.

De eerste European Running Championships liggen op recordkoers. Meer dan 10.000 lopers schreven zich al in voor de marathon, de halve marathon of de 10km. Het wordt met voorsprong de grootste marathon op Belgische bodem. "Het gaat extreem hard", beaamde organisator Thomas Huyberechts in Track Record. "Het valt op dat vooral de marathonafstand heel hard gaat. We zitten nu, een jaar voor de start, aan meer dan 6000 inschrijvingen op de marathonafstand alleen al. Er is extreem veel animo om deel te nemen aan dit evenement", constateert Huybrechts die op basis van de recordcijfers op o.a. de Antwerp Ten Miles vaststelt dat er een ware running hype aan de gang is.  Een van de bijzonderheden van de European Running Championships is dat recreanten samen met de toppers aan de start zullen staan. "Het is een heel nieuw en fijn concept", verduidelijkte Thomas Huyberechts.  "In het verleden werd het EK marathon samen georganiseerd met het EK atletiek. Maar European Athletics heeft het nu losgekoppeld van het EK op de piste en opengetrokken voor het grote publiek. Voor de eerste keer ooit kan je als recreant mee aan de start staan met de absolute Europese top op de marathon of halve marathon."

Karen Van Proeyen: "Mooie teamresultaten neerzetten."

Karen Van Proeyen kijkt als ervaren marathonloopster reikhalzend uit naar de European Running Championships. "Geweldig. Het was superfijn om te horen dat dit event naar België kwam", zei de Belgisch kampioene veldlopen bij de masters.  "Als je zag wat voor boost het EK veldlopen gaf vorig jaar... Ik ben heel enthousiast. Ik geloof ook dat we daar mooie teamresultaten kunnen neerzetten. De mannen kunnen zeker voor een teammedaille gaan en bij de vrouwen zijn er ook opkomende talenten. Het niveau is enorm gestegen." Ook het parcours kan haar bekoren. "Het wordt een speciale marathon. Het is niet een heel snel parcours. Er zitten redelijk wat hoogtemeters in. Ik denk dat het verrassende resultaten zal opleveren." Voorts geeft ze nog extra uitleg bij haar rol als coördinator van het project "The sky is the limit" van Atletiek Vlaanderen en de Klim- en Bergsportfederatie. Meer daarover kun je hier lezen.

Collega-marathonloper Koen Naert komt via een telefoongesprekje ook even meepraten. De Europese kampioen marathon van 2018 denkt meteen spontaan aan het WK wielrennen in Leuven. "Het is fantastisch om zo'n kampioenschap in eigen land te hebben", zei hij. "Het zou fantastisch zijn moesten we de sfeer die in Leuven heerste op het WK wielrennen ook voor de atletiek krijgen", zei hij. "De marathon leeft toch. Als er ziet dat er 40.000 deelnemers zijn op de Antwerp Ten Miles. Bedrijven gebruiken het als teambuilding. Het lopen leeft."

Gery Follens: "Running laten leven bij de clubs."

Atletiek Vlaanderen-voorzitter Gery Follens stelt tevreden vast dat het evenement ook begint te leven bij de atletiekclubs en dat het een hefboom kan zijn om meer in te zetten op running. "We zien prachtige initiatieven van de atletiekclubs om het EK te laten leven door bijvoorbeeld een start to marathon. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen", zei hij.  "Ik heb de hoop dat de hype die er nu leeft, zich verderzet naar onze clubs. Dat de clubs gaan meewerken en dat het z'n vruchten afwerpt voor de clubs en het running-gebeuren in onze federatie." 

Hij had trouwens nog een leuk nieuwtje in petto. "Er is nog een droom die op til staat. We werden onlangs, half mei, ontboden in Lausanne om de bidding voor het EK 2030 te gaan voorbereiden. Ik denk dat we kansen hebben om het EK atletiek van 2030 naar Brussel te halen. Dan hebben we een mooi plaatje et eerst het EK cross, dan het EK Running en dan het EK piste."

Bekijk de aflevering op ons YouTube-kanaal

Beluister de aflevering op Spotify.