13/04

Track Record: Stijn Baeten en Margo Van Puyvelde over hun afscheid

thumbnail-track-records-tekengebied-1-01-stijn-en-margoval

Stijn Baeten en Margo Van Puyvelde in Track Record.

Heel wat sterke atleten namen in het preolympische jaar 2023 afscheid van de atletiek op topsportniveau. Stijn Baeten, Margo Van Puyvelde en Pieter-Jan Hannes vertellen in Track over hun afscheid en het leven na de topsport.

Soufiane Bouchikhi/RESC, Mieke Gorissen/ADD, Matthias Quintelier/AVLL, Justien Grillet/VS, Margo Van Puyvelde/ASVO, Stijn Baeten/DCLA en Pieter-Jan Hannes/HULS en nog enkele andere atletiektoppers kapten met topsport in 2023. Soms verrassend (Baeten), soms lang van tevoren aangekondigd (Hannes). De redenen voor hun topsportpensioen lopen uiteen. Van fysieke perikelen (blessures), mentale beslommeringen (motivatieproblemen, druk), work life balance, andere interesses tot geen zin meer in topsport. Of een combinatie van factoren. 

Margo Van Puyvelde/ASVO schoot in 2017/2018 als een komeet naar boven op de 400m en de 400m horden. Ze stond in die periode mee aan de wieg van de Belgian Cheetahs. Een stressfractuur op het EK atletiek in Berlijn in 2018 remde haar opgang. Daarna verliep haar carrière met ups-and-downs. Soms benaderde ze nog haar oude niveau, maar mentale opdoffers (nipt de selectie van de Cheetahs voor de Spelen van Tokio gemist) en blessures (achillespees) maakten het moeilijk. Desondanks bleef ze tot vorige zomer gemotiveerd trainen. "Tot vorig jaar had ik nooit aan stoppen gedacht", vertelde ze in Track Record. "Het was vrij plots, afgelopen zomer, dat ik een dieptepunt bereikte, en voelde: ik heb er genoeg van. Het is heel plots gekomen." 

"Het was vooral mentaal dat ik het niet meer zag zitten om er zoveel voor op te geven en er zo weinig voor terug te krijgen, want ik had de laatste jaren niet meer de resultaten die ik wou. Afgelopen zomer had ik heel veel achillespeesklachten. Dan had ik tijdens de zomer twee keer een moment dat ik dacht: ik stop ermee. Maar ik ben mijn coach Carole Bam en andere mensen blijven praten en ik heb geprobeerd om nog één jaar door te doen. In oktober november begon ik terug te trainen, maar in december kwam het besef: het is nu toch gedaan. Het is genoeg geweest", duidde ze haar afscheid. 

Ook bij Stijn Baeten/DCLA kwam het gevoel om te stoppen zeer plots opzetten. "Ik combineerde al een tijdje topsport met deeltijds werken bij Runners' Lab", vertelde hij.  "De combinatie met studeren was gemakkelijk te maken, maar de combinatie met werken maakt dat je in twee potten staat te roeren. Ik kreeg ook veel interesse in andere zaken en het pijnlijk van de trap stappen 's ochtends werd een te grote opoffering voor wat ik ervoor terugkreeg. Daarom heb ik redelijk snel beslist om ermee te stoppen."

De Olympische Spelen in het vooruitzicht deden hem niet twijfelen. In augustus vierde hij z'n afscheid op de Meeting voor Mon in Leuven. "Eens  stoppen in je hoofd zit, en ik trainde ook alleen, dan is het moeilijk om die opofferingen te maken. Ik maakte de planning op. Ik moest terug een winter overbruggen, een indoorseizoen en dan de zomer nog.... Dan was ik redelijk snel klaar ermee. De interesses naar andere dingen werden te groot." 

Een heel andere verhaal horen we bij Pieter-Jan Hannes. Hij beleefde een droom van een afscheid met een gouden teammedaille op het EK cross in Brussel. "Ik wens elke atleet zo'n afscheid toe. Ik heb er super hard vrede mee", zei hij in het telefoongesprekje tijdens Track Record.  "Ik ben enorm dankbaar dat ik dat heb kunnen meemaken. Dat de ploeg goud pakte, is top. Dat maakt dat ik het nu ook volledig kan loslaten en nooit van m'n leven zal denken aan een comeback. Omdat ik het zo vredig heb kunnen afsluiten. Dat is superfijn." 

Bekijk en beluister de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify.