22/05

Stijn Baeten wil zondag bij seizoensopener meteen in de buurt van PR uitkomen

baeten-stijn-2020-gent-bki-ldq-1

Stijn Baeten.

Stijn Baeten heeft er uitstekende trainingsweken opzitten. En dus hoopt hij zondag bij zijn seizoensopener in het Duitse Rehlingen meteen in de buurt van zijn persoonlijk record op de 1.500 meter uit te komen. Het kan hem direct de nodige punten opleveren voor de olympische ranking.

"In totaal heb ik er meer dan zes weken trainingsstage opzitten", vertelt Stijn Baeten/DCLA vanuit Duitsland. "Eerst ging ik vier weken op hoogte in de Bakala Academy in Leuven. Daar heb ik aan mijn basisconditie gewerkt en dat is vlekkeloos verlopen. Zo kon ik met een goed gevoel voor tweeënhalve week naar Monte Gordo vertrekken. We hebben gekozen voor wat zon, wat altijd van pas komt als je meer richting wedstrijdtempo's gaat en trainingen op spikes."

In Portugal begon Stijn voor het eerst wat te finetunen richting het olympische pisteseizoen. "Het was een mix tussen wat langer werk met Isaac Kimeli en Robin Hendrix, eerder de 5.000 metertrainingen, en één gerichte prikkel naar de 1.500 meter toe. Helaas was de piste gesloten en moest ik die specifieke training op een fietspad afwerken. We begonnen met een 1.000 meter voluit. Die ging in 2'16. Oké, de afstand was niet accuraat en ik had wind mee, maar ik wil gewoon zeggen dat het hard ging. Na tien minuten rust volgde nog drie keer 300 meter in 41 seconden. De bedoeling was om mijn lichaam een shock te bezorgen, zodat ik die bij mijn eerste wedstrijd niet meer moet doormaken."

De laatste week in Portugal ging er rustiger aan toe om af te bouwen richting de wedstrijd van zondag in Rehlingen. Stijn heeft er vertrouwen in. "Ik heb stappen gezet, zowel fysiek als mentaal met mijn sportpsycholoog. Ik zie niet in waarom ik zondag niet meteen in de buurt van mijn persoonlijk record kan lopen, misschien er zelfs al onder." Dat PR staat sinds 2019 op 3'38''04. "Alleen het weer zit wat tegen, maar ik voel me goed en het is lang geleden dat ik nog zo veel maanden aan één stuk kon doortrainen zonder kwaaltjes."

Ook voor de 1.500 meters van Nijmegen (29/5), Montreuil (1/6), Huelva (3/6) en Kopenhagen (8/6) is Stijn aangemeld, maar hij wacht nog op startrecht vanuit de organisaties. De bedoeling is om in de komende weken punten te verzamelen voor de olympische ranking. Daar is de poulain van Tim Moriau de laatste weken uit de top 60 getuimeld, terwijl alleen de eerste 45 naar Tokio mogen.

Er is dus nog werk richting Tokio, maar Stijn gelooft in een goeie afloop. "Het is zaak om in wedstrijden als die van morgen goed voorin te eindigen, zeker top zes. Als ik dan telkens rond de 3'38 kan klokken zou het prijs moeten zijn voor Tokio. Ik geloof er nog altijd in", besluit hij.