13/12

Tim Van de Velde heeft corona achter de rug, maar wil vooral mentaal gezond blijven

van-de-velde-tim-2020-nad-klein

Tim Van de Velde.

Nieuwbakken A-atleet Tim Van de Velde werkt deze winter hard aan de basis en loopt meer kilometers dan ooit. Recent heeft hij wel het coronavirus moeten overwinnen, maar nog belangrijker is zijn mentale gezondheid. De jonge afstandsloper is open over zijn psychologische problemen en hoopt er anderen mee van dienst te zijn.

"Gelukkig was het maar een lichte variant", zegt Tim Van de Velde/DUFF over zijn kennismaking met het coronavirus. "Ik heb niet veel conditie verloren en de verplichte rustperiode viel niet slecht omdat alle wedstrijden toch afgelast waren. Een tiental dagen stond ik aan de kant. Ook niet niks, maar ik hoor van anderen zeggen dat ze veel langer out waren. Voor ik ziek werd, was ik heel goed, dus hopelijk kan ik nu op dat elan verder."

Tim loopt deze winter meer kilometers dan andere jaren. "Ik mik op een bredere basis om de stap  te kunnen zetten naar een hoger niveau. Het wordt allemaal stilaan wat serieuzer. Op weekbasis zit ik rond de 120 à 130 kilometer." Niet alleen met meer kilometers, maar ook met zijn nieuwe A-statuut bij Atletiek Vlaanderen hoopt de afstandsloper zich beter te kunnen voorbereiden op het zomerseizoen. "Dat zal voor een boost zorgen. Ik heb een budget waarmee ik naar de kinesist en dokter kan, hopelijk wat vaker op stage kan en recent ook al hordes heb aangekocht."

Sinds een tweetal maanden werkt Tim ook samen met federatiecoach Rik Didden. "Marc Nevens blijft mijn trainer, maar ik ga één keer per week bij Rik in Leuven voor meer gezelschap. Met mannen als Thomas Vanoppen, Ali Hamdi en Wesley De Kerpel klikt het goed. Ik voel mij er goed bij en wie weet wordt de samenwerking in de toekomst nog intenser."

Recent ging Tim op zijn sociale media al uitgebreid in op de weg die hij het afgelopen jaar heeft afgelegd op psychologisch vlak. Hij vertelt het nog eens na. "Ik had de neiging om mezelf altijd in vraag te stellen en anderen hoger in te schatten dan mezelf. Ik zette een personage op om te doen uitschijnen dat ik sterk was, maar dat was niet zo. Ik zat slecht in mijn vel en deed alsof alles in orde was. Sociale media spelen een belangrijke rol in het beeld dat mensen van je hebben, maar dat is niet het echte leven. In het echte leven is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Vandaar mijn oproep: als je je slecht voelt, laat het merken. Eerlijk zijn is een hele grote stap geweest voor mij. Ik moet me minder aantrekken van wat anderen verwachten en mijn eigen weg afleggen."

Zijn nieuwe mindset wil de specialist van de 1.500 meter en de steeple ook meenemen op training. "Ik moet eerlijk zijn tegen mijn coach en me niet sterker voordoen dan ik ben. Als het niet goed gaat, kan Marc op die manier de training bijsturen. Gezond blijven en kunnen doortrainen is belangrijk, de voorbije jaren ben ik vaak ziek geweest."

Tim mikt komende zonder zowel op het EK U23 als de Spelen in Tokio. "Als de Olympische Spelen niet mogelijk waren, zou ik er niet over beginnen. Op de steeple maak ik de meeste kans. Als ik nog één keer tussen de 8'30 en 8'40 loop, kom ik de top 45 binnen op de World Ranking en dat is voldoende. Maar goed, tegen juni kan er nog veel gebeuren. Ik ga er gewoon alles voor doen en als ik deze winter goed doorkom, denk ik dat de basis er ligt om het te halen."