15/06

Tim Van de Velde dankt recente topchrono’s aan periode van mentale en fysieke stabiliteit

-d4s4070

Tim Van de Velde.

Zijn EK-selectie had hij sinds de IFAM al op zak, maar dinsdag kwam Tim Van de Velde in het Finse Turku ook tot op een zuchtje van de WK-limiet op de 3.000m steeple. Een geslaagde en ononderbroken trainingsperiode ligt aan de basis van zijn straffe resultaten, maar minstens zozeer het feit dat hij zich mentaal 110 procent voelt.

De knappe chrono van Tim Van de Velde/DUFF dinsdag in de 3.000m steeple in Finland bedroeg 8’24”56, net boven de WK-limiet van 8’22”00. “Als ik eerlijk moet zijn lag die tijd wel binnen mijn verwachtingen”, geeft Tim toe. “Na de IFAM had ik het gevoel dat er nog marge op zat, en in Rehlingen liep ik ondanks slechte benen nog 8’30. Zelfs na die 8’24 heb ik het gevoel dat er nog rek op zit. In de laatste ronde moest ik nog vol in de remmen omdat de Brit voor mij een slechte balk had, en zelf had ik een slechte voorlaatste waterbak. Maar ik ben voor alle duidelijkheid supertevreden.”

Het geloof dat hij dit seizoen zou kunnen meedraaien op een internationaal niveau, kwam voor Tim op 1 mei in Herentals, waar hij 7’51”75 klokte op de vlakke 3.000 meter. “Ik wist altijd dat het in mij zat, maar daar heb ik de klik gemaakt om weer diep te kunnen gaan en te durven meestrijden in wedstrijden”, vertelt hij. “Die wedstrijd was een signaal voor mij om mezelf niet meer te onderschatten.”

De laatste maanden heeft de steeplespecialist op een constante manier kunnen trainen. Eindelijk, zeg maar. “Tot vorig jaar ging ik een beetje van het ene naar het andere: een werkongeval, ziekte, blessures, mijn voet omgeslagen”, klinkt het. “Daarna heb ik een klik gemaakt waarbij ik me voorhield dat de negatieve spiraal moest stoppen, en sinds februari ben ik – hout vasthouden – ongestoord aan het trainen en heel constant werk aan het leveren.”

Ook de invulling van de trainingen van Tim is iets veranderd, of beter gezegd: teruggebracht naar het oude. “Nu volg ik opnieuw honderd procent de Duffelse methode en dat gaat mij beter af”, legt hij uit. “Ik geniet van de trainingen. ”

Dat hij zich zo goed voelt, heeft ook te maken met een niet-sportief leven dat in balans is. Tim werkt voor drie vijfde bij Runners’ lab. “Tijdens mijn werk heb ik afleiding en denk ik niet na over onnodige details. Ik heb nog iets nodig buiten de atletiek om mijn dagen mee te vullen en dat is alleen maar goed”, beseft hij. “Mijn werkgever stelt zich trouwens enorm flexibel op. Pas zaterdag heb ik het aanbod gekregen om dinsdag in Finland te gaan lopen en op mijn werk is daar geen enkel probleem van gemaakt.”

Dat de WK-limiet zo dichtbij is gekomen, doet dromen. Enige probleempje: de selectieperiode duurt nog maar twee weken. “In ideale omstandigheden kan ik die limiet aan, maar de vraag is of ik nog een poging ga doen”, zegt Tim. “Ik heb nu drie steeples gelopen op dik drie weken. Het dreigt allemaal wat veel te worden. Waarschijnlijk focus ik mij de komende weken op 800 en 1.500 meter om pas op het EK in München de steeple weer op te pikken, maar als ik naar Eugene mag via de rankings, ga ik die kans natuurlijk niet lagen liggen.” Op de World Ranking is Tim nu 43e, terwijl de top 45 naar het WK mag.

De wedstrijdplanning voor de komende weken ligt dus nog niet helemaal vast, maar één ding is zeker. “Op de Nacht van Atletiek in Heusden wil ik een snelle 1.500m lopen, dat is een zekerheid”, luidt het. Ook een zekerheid: deelname aan het EK in München. “Daar wil ik bij mijn eerste seniorenkampioenschap vooral leren en genieten. Ik ben nog maar 22 en moet vooral ervaring opdoen om binnen een paar jaar te schitteren, maar ik droom ergens wel van de finale. Ik heb een goeie laatste ronde dus ergens mag die EK-finale wel een doel zijn”, besluit Tim.