09/09

Tim Van de Velde geniet na knieblessure veel meer van lopen dan voorheen

van-de-velde-tim-2020-nvda-nad-1

Tim Van de Velde.

Het seizoen van Tim Van de Velde is nog niet afgelopen. Hij pikt volgend weekend nog de 3.000 meter steeple mee op het BK beloften. Vooral omdat hij er zin in heeft, en dat is tekenend voor de manier waarop hij zijn sport nu benadert. De belofte geniet veel meer van het lopen dan voor zijn knieblessure, die een groot deel van dit zomerseizoen hypothekeerde.

Pas op 27 juni, tijdens het BK in Brussel, startte Tim Van de Velde/DUFF zijn zomerseizoen. Eerder stond hij aan de kant door een knieblessure die hij op wel erg ongelukkige wijze opliep. “Een heel stom werkongeluk”, vertelt hij. “Er is meer dan honderd kilo tomaten op mijn knie gevallen.”

Terug op niveau komen na die blessure bleek niet zo makkelijk. “Ik heb vier maanden verloren en daarna was het lastig om terug in de flow te komen van het atleet zijn en mijn lichaam weer te laten wennen aan de trainingen. Pas als het niet meer mag, sta je er bij stil dat het niet vanzelfsprekend is dat je lichaam twee trainingen per dag aankan. Dat is het positieve van die blessure: dat ik nog weinig als vanzelfsprekend zie. Ik geniet nu meer van het lopen en leg mezelf minder druk op. Mijn best doen en genieten, veel meer kan ik niet doen. Het doet deugd om zo vrij rond te lopen.”

Midden augustus verbaasde Tim zichzelf met een sterke 3.000 meter in 7'54"40 in Huizingen. “Ik voelde wel dat ik veel progressie maakte, maar na tweeënhalve maand training had niet gedacht dat het zo zou gaan. Dat was een hele aangename verrassing. Als ik dat kan na zo weinig training, is er heel veel potentieel. Dat zie ik nu steeds meer in: ik heb veel talent, maar moet vooral een langere tijd gezond weten te blijven.”

Na Huizingen volgde een dipje op training. “Mijn lichaam gaf aan dat het even over zijn grens was gegaan”, klinkt het. “Ik voelde me minder fris, en dat komt omdat de basis er niet was. Dan is het logisch dat je dieper terugvalt. Ik ben er rustig onder gebleven en ben nu stilaan uit dat dalletje aan het kruipen.”

Volgende week zaterdag verschijnt Tim aan de start van de steeple op het BK voor beloften in Herve. “Nadat meer dan de helft van mijn zomer in het water is gevallen, neem ik mee wat ik kan meenemen. Ik heb er veel zin en wil eens kijken hoe snel ik nog kan gaan. Ik loop daar zeker niet met de handrem op.”

Ondertussen is de afstandsloper overigens gestopt met werken. Dat was voor alle duidelijkheid al gepland voor dat werkongeval zich voordeed. “Ik focus even helemaal op topsport en hoop volgend jaar bij Defensie binnen te geraken. In samenspraak met mijn mama heb ik een jaartje gekregen om nog eens alles op alles te zetten.”

Terwijl het zomerseizoen nog niet helemaal afgelopen is, zit Tim met zijn hoofd al een klein beetje bij de winter. “Sinds 2016 heb ik geen enkel jaar zonder kampioenschap gekend. Ik zou dus heel graag het EK cross in december meepikken en volgens mij kan ik daar zelfs al een goed niveau halen”, besluit hij.