31/01

Thomas Van der Plaetsen wil zich dit weekend in Gent van EK verzekeren

thomas-vanderplaetsen

Thomas Van der Plaetsen.

Op het BK zevenkamp in Gent komend weekend wil Thomas Van der Plaetsen zijn eerste meerkamp afronden sinds Götzis in mei vorig jaar. Het doel is duidelijk: kwalificatie afdwingen voor het EK indoor in Glasgow.

Aan de zevenkamp op het EK indoor mogen twaalf atleten deelnemen: zes op basis van de outdoorrankings van vorige zomer en zes op basis van het huidige winterseizoen. Thomas Van der Plaetsen/DEIN komt niet in aanmerking op basis van zijn outdoorprestatie, en dus moet hij komend weekend aan de bak op het BK. “Volgens mij zullen 5.900 punten volstaan. Gezien mijn persoonlijk record van 6.259 punten en mijn vorm die zeer goed is, mag dat normaal geen probleem zijn”, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Een propere zevenkamp neerzetten, na een lange periode zonder wedstrijden, is de opdracht. “Geen fouten maken en vlot de meerkamp uitdoen wordt de grootste klus. Ik ben een klein weekje ziek geweest, maar voor de rest liep alles zoals het moest. Dan is het alleen nog even kijken of in de wedstrijd, met die adrenaline, de puzzelstukjes net wel of net niet samenvallen.”

Zijn voorbereiding werkte Thomas zoals elk jaar in Zuid-Afrika af. De trainingen werden de afgelopen weken steeds specifieker om klaar te geraken voor competitie. Hij overloopt met ons kort alle zeven proeven die komend weekend op het menu staan. “De 60 meter wordt een eerste meetpunt. Je kan op training een goed gevoel hebben, maar het is toch afwachten hoe het precies staat met mijn pure sprintsnelheid. Slecht gaat het zeker niet zijn.”

Na de 60m volgt het verspringen. “Ik heb al ver gesprongen op training. Dan spreek ik over afstanden waar ik zaterdag tevreden mij zou zijn. Eigenlijk ben ik in de verspringbak beter in vorm dan ooit. Ik heb er vertrouwen in. Bij kogelstoten een gelijkaardig verhaal. Op training gaat het goed en ik ken weinig slechte worpen. De vraag is ook hier: pakt de timing goed uit in wedstrijd? Maar degelijk zal het zeker zijn. In het hoogspringen heb ik vorige week al een wedstrijdje gedaan. Ik bleef foutloos tot en met 2m05 en miste net op 2m10. Mijn niveau is dus goed.”

Op dag twee volgen nog de 60 meter horden, het polsstokspringen en de afsluitende 1.000 meter. “Mijn horden zijn op niveau. Het zal er wat vanaf hangen of ik meteen het juiste ritme vind, of nog meer wedstrijd nodig heb. Met de polsstok spring ik op training makkelijk over 5m20, maar daar kan een eerste wedstrijd altijd heel lastig zijn. Ik heb een niveau voor 5m40 in mij, maar het komt er op neer om foutloos te blijven. De 1.000 meter, dat is gewoon lopen. Ik verwacht zeker onder de 2’45 te duiken, maar ik hoop dat op dat moment al duidelijk is dat ik naar het EK ga. Zit ik voor de 1.000 meter niet op schema voor boven de 6.000 punten, zou dat een ontgoocheling zijn.”

Het Belgisch record van Thomas staat op 6.259 punten. Komt dat in gevaar? “Het hoofddoel is mij plaatsen voor het EK en vertrouwen opdoen. Het is door mijn blessures in de zomer heel lang geleden dat ik nog voluit ben gegaan. Als alles meezit zal het richting 6.200 punten gaan, maar of ik dan mijn record haal of niet, maakt eigenlijk niet superveel uit.”