21/06

Thomas Van der Plaetsen wil in Talence absoluut WK-limiet slopen

thomas-vanderplaetsen

Thomas Van der Plaetsen.

Bij zijn eerste aanval op de WK-limiet, in april in Zuid-Afrika, viel de stroom uit. Een derde poging, ergens in de loop van de zomer, past niet in de planning. Het moge duidelijk zijn: Thomas Van der Plaetsen wil dit weekend in Talence koste wat het kost zijn ticket voor Doha verzilveren. Daarvoor zijn 8.200 punten nodig.

"Het doel dit weekend is heel erg duidelijk. Ik ben hier om de WK-limiet van 8.200 punten te behalen", zegt Thomas Van der Plaetsen/DEIN. "Een persoonlijk record of een olympische kwalificatie zouden nog mooier zijn, maar daarvoor komen er nog kansen. Voor het WK is het een beetje van moeten dit weekend. Ik moet toegeven dat ik toch enige druk voel." Het persoonlijke record van Van der Plaetsen staat op 8.332 punten, de olympische limiet bedraagt 8.350 punten.

Door de stroompanne in Zuid-Afrika is Thomas nu al van ruim voor het EK indoor in maart aan het trainen zonder volwaardige rustperiode. "Het seizoen sleept daardoor wel erg lang aan. Ik heb geprobeerd om mijn vorm van in april te behouden tot nu, maar dat was niet makkelijk. We hebben ervoor gekozen om het rustig aan te doen om mij niet op te branden, maar de trainingen liepen de laatste weken toch iets minder." Toch gelooft Thomas dat de WK-limiet realistisch is. "Dat denk ik wel. Op de werpnummers moet normaal nog rek zitten. Die waren in april al heel goed, en misschien heb ik er sindsdien nog wel wat progressie mee geboekt."

In Talence neemt Thomas het op tegen de Fransman Kevin Mayer, die terugkeert naar de plaats waar hij vorig jaar het wereldrecord scherperstelde. "Ik heb van hem hele indrukwekkende dingen zien passeren op sociale media en ben ervan overtuigd dat hij in vorm is", blikt onze landgenoot vooruit. "In dit startveld steekt hij er met kop en schouders bovenuit." Dat laatste geldt misschien ook wel voor Nafi Thiam/RFCL bij de vrouwen, die de Belgische eer vertegenwoordigt in de zevenkamp. Ze werkt haar eerste meerkamp in meer dan tien maanden af, maar heeft het voordeel dat ze al geplaatst is voor het WK.