18/03

Thomas Van der Plaetsen na knieblessure weer op schema voor Tokio

vdp-thomas-2019-wk-doha-belga-waem-dirk-2

Thomas Van der Plaetsen.

De knieblessure die Thomas Van der Plaetsen in december nog weghield uit de tienkamp op Réunion, behoort tot de verleden tijd. In Zuid-Afrika is hij alweer enkele maanden goed aan het trainen. Bij een eerste wedstrijdje afgelopen weekend lukte hij meteen 5m30 in het polsstokspringen.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN verblijft in zijn tweede thuisbasis in Zuid-Afrika en is nog niet meteen van plan om terug te keren. "Ik zit hier op mijn gemak en ben goed aan het trainen. Het is allemaal afhankelijk van wat het coronavirus toelaat, maar ik heb geen haast om terug te keren", klinkt het. De ontgoocheling van de tienkamp op Réunion, waar Thomas door een knieprobleem niet aan de start kon komen, is inmiddels verteerd. "Dat was teleurstellend. Weer eens jaar waarin ik niet heb kunnen tonen wat ik waard ben. Maar goed, het grote doel blijven de Spelen en ik heb mijn focus snel kunnen verleggen."

De maand december stond vooral in het teken van revalideren. "Maar ik heb daar ook al een extra basis gelegd voor de werpnummers", vertelt de tienkamper. "We hebben beslist om echt even zwaar in te zetten op die werpnummers en hebben stevig aan mijn bovenlichaam gewerkt, vooral rug en schouders. Ik geloof wel dat het zijn vruchten zal afwerpen. Vooral mijn speerwerpen hoop ik eindelijk eens op te kuisen. Ik hoop regelmatiger richting of zelfs over de 65 meter te gaan. Momenteel gaat het alvast beter dan de voorbije jaren." Het persoonlijk record van Thomas bedraagt 65m31, maar staat ondertussen al acht jaar op te tabellen.

Sinds midden januari kan de Oost-Vlaming op volle kracht trainen en staan alle disciplines weer op het menu. "De trainingen zijn heel algemeen, zonder speciale focus. Sprint-horden krijgt altijd wel extra aandacht omdat het een zwakte is van mij. Ik richt mij vooral op een goeie uitvoering en wil dit jaar zo snel mogelijk in wedstrijdmodus komen zonder nog te veel aan technieken te sleutelen."

Afgelopen weekend opende Thomas zijn seizoen met 5m30 in het polsstokspringen, slechts vijftien centimeter onder zijn persoonlijk record. "En het was nog op korte aanloop, dus ik voel dat ik richting 5m50 kan", klinkt het ambitieus. De verdere wedstrijdplanning heeft nog weinig vorm. "Het is week per week een beetje kijken wat er door kan gaan, op dat vlak is de situatie in Zuid-Afrika gelijkaardig aan die in België."

Of er voor de Spelen nog een tienkamp op Thomas zijn programma verschijnt, is ook nog een vraagteken. "Als je naar de ranking kijkt, lijk ik redelijk safe te zitten. Maar wie weet doe ik er toch nog eentje om te voelen waar ik nog moet bijsturen." Op de olympische ranking staat hij 16e en de beste 24 mogen naar Tokio.

Het geloof dat hij zijn persoonlijk record op de tienkamp uit 2016 met 8.332 punten kan verbeteren, is Thomas nog lang niet kwijt. "Natuurlijk stel ik mij wel eens de vraag of ik mijn beste niveau nog kan halen, maar dat is een existentiële vraag waar elke atleet mee zit. Ik voel dat ik minstens zo goed ben als enkele jaren geleden, maar het is zaak om alles samen te brengen in één tienkamp. De voorbije jaren zaten telkens ofwel mijn lichaam ofwel de omstandigheden tegen. Dat ik het intrinsiek niveau heb om richting 8.400 punten te gaan, daar twijfel ik niet aan", besluit Thomas.