29/09

Thomas Van der Plaetsen heeft dubbel gevoel na Deinze, vizier nu op nieuwe tienkamp in december

-jd28189-00001

Thomas Van der Plaetsen.

Thomas Van der Plaetsen blikt met een gemengd gevoel terug op de tienkamp in eigen Deinze afgelopen weekend. Hij scoorde in de gietende regen een degelijke 8.027 punten, maar had op een idealere wedstrijdprikkel gehoopt. Hij richt zijn vizier nu op een tienkamp op het tropische Réunion op 18 en 19 december.

De omstandigheden waren met felle regen en wind allesbehalve ideaal afgelopen weekend in Deinze, en dus kan Thomas Van der Plaetsen/DEIN zeker leven met zijn 8000+ score. "Het heeft mijn vertrouwen gesterkt dat er iets mooi inzit", zegt de tienkamper. "Ik blijf wel met een dubbel gevoel achter: ik heb gezien de omstandigheden goed gescoord, maar ik moet ook niet alles op het weer steken en de uitvoering was vaak niet goed. Allemaal samen echt wel jammer, want ik had graag op een hoger niveau geacteerd en het werd uiteindelijk niet helemaal de specifieke wedstrijdprikkel waar ik op gehoopt had."

Dat de uitvoering nog niet bij alle proeven top was, had ook met de voorbereiding van Thomas te maken. "Sommige disciplines had ik niet specifiek voorbereid, zoals hoogspringen, verspringen en speerwerpen. Ik miste feeling en het stond duidelijk nog niet op punt. Als alles samenvalt en de wind beter zit kan ik met de speer acht meter verder, en dan scoor je meteen bijna 100 punten meer. Discus en kogel waren een beetje slordig, maar over de hele tweedaagse zag je wel dat ik technisch weer een stap vooruit heb gezet. Ik ben in staat om een tweede dag neer te zetten van meer dan 4.200 punten, dan is het alleen nog zaak om fysiek klaar te zijn om de eerste dag te knallen. Vooral aan mijn snelheid schort het nog om beter te doen op de 100m en in het verspringen."

Het technische zit op wat finetuning na goed bij Thomas, fysiek is er nog werk. "Het was soms zoeken, vooral in de 400 en 1.500 meter ben ik op mijn honger blijven zitten. Misschien heb ik door het slechte weer toch meer energie verloren dan ik zelf in de gaten had. Maar al bij al was het een hoopgevende tweedaagse. Mijn algemeen gevoel is goed en aan mijn technieken moet ik niet heel veel tijd meer besteden om die op punt te krijgen. Ik kan nu meer de nadruk gaan leggen op het fysieke."

Het volgende doel is al aangestipt: op 18 en 19 december probeert Thomas op het tropische eiland Réunion een rechtstreekse kwalificatie voor Tokio 2021 af te dwingen. Daarvoor zijn 8.350 punten nodig. "Na mijn prestatie van afgelopen weekend lijkt me dat realistisch. Als ik de komende twee maanden fysiek nog beter word en alles kan laten samenvallen, zit er een dikke score in. Dan kan het richting 8.400 punten gaan", klinkt het ambitieus. Zijn persoonlijk record staat op 8.332 punten. Ook wereldrecordhouder Kevin Mayer is van de partij op Réunion.

Belangrijk: Thomas is de tienkamp in Deinze heelhuids doorgekomen. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. "Ik had een klein beetje last aan de knie, maar ik voel me zeker oké nu, twee dagen later. Het is toch anders als je thuis kan slapen en geen uren op de bus moet zitten zoals op een groot kampioenschap, waar je geradbraakt uitkomt. Deze week heb ik rust, en veel meer zal ik niet nodig hebben. Vanaf volgende week gaan we aftasten wat mijn lichaam al kan tolereren."

De komende weken hoopt Thomas af te reizen naar Zuid-Afrika om daar zijn voorbereiding verder te zetten, maar het is nog niet duidelijk of dat zal lukken binnen de geldende reisbeperkingen. "We zien wel, een voorbereiding in Deinze kan ook. Het voordeel in Zuid-Afrika is dat er al vanaf november wedstrijden zijn om alles nog wat op punt te zetten, maar hoe dan ook zal ik op training steeds meer wedstrijdsimulaties gaan doen. In aanloop naar Deinze was het nog vooral basiswerk. Alles staat nu in het teken van Réunion. Ik heb een tiental trainingsweken, een ideaal voorbereidingsblok."

De volledige uitslag van de meerkampen in Deinze kan je hier terugvinden.