09/04

Thomas Van der Plaetsen doet weldra al een gooi naar WK-limiet

vdp2

Thomas Van der Plaetsen.

Terwijl andere atleten nog volop in hun opbouwperiode richting zomerseizoen zitten, wacht Thomas Van der Plaetsen over twee weken al een belangrijke afspraak. Op het Zuid-Afrikaans kampioenschap tienkamp doet hij een gooi naar de WK-limiet, die 8.200 punten bedraagt.

“De bedoeling van die vroege meerkamp is om mijn vorm van het indoorseizoen door te trekken. Ik pak het aan als één onderdeel van mijn seizoen, pas daarna volgt er uitgebreide rust”, duidt Thomas Van der Plaetsen/DEIN zijn planning. Het doel is op donderdag 25 en vrijdag  26 april in Germiston duidelijk. “De ambitie is om me te kwalificeren voor het WK, en het zit zeker in mij. Zelfs de olympische limiet van 8.350 punten is niet uitgesloten, maar dan moet ik mijn PR gaan verbeteren, dat wordt niet makkelijk.”

De keuze viel op het Zuid-Afrikaans kampioenschap omdat Thomas daar momenteel, net als grote andere delen van het jaar, verblijft om te trainen. “Dan moet ik niet te veel reizen, en het is eens wat anders, een kleinere wedstrijd zonder veel druk.” Voor een gebrek aan concurrentie heeft hij geen schrik. “Op de loopnummers gaan er zeker jongens meekunnen, en dat is het voornaamste. Er is één concurrent die normaal rond de 8.000 punten moet kunnen uitkomen.”

De afgelopen weken heeft de Europese kampioen van 2016 zwaar getraind. “Na het EK indoor nam ik een weekje rust, maar daarna volgde een zwaar blok van drie weken. Dat heb ik afgesloten met een wedstrijdje.” Thomas opende zijn outdoorseizoen meer dan degelijk met 14”78 op de horden, 60m44 in het speerwerpen en 46m35 met de discus. “Ik was niet fris, dus in mijn tienkamp verwacht ik nog beter te doen. Er is geen enkel nummer waar ik momenteel last mee heb, polsstokspringen en 400 meter gaan zelfs héél goed. Ik liep op training mijn snelste 300 meter in jaren.”

Het zwaarste labeur in aanloop naar de tienkamp is ondertussen achter de rug. “Vanaf nu is het voornamelijk uitrusten, maar ik wil ook nog enkele disciplines met frisse benen kunnen doen. Bij verspringen en polsstokspringen is het moeilijk om op technische details te werken als je moe bent.”

Als Thomas zich in Germiston plaatst voor het WK in Doha, doet hij tot aan Qatar eind september geen enkele tienkamp meer. Lukt het niet in Zuid-Afrika, verschijnt hij naar alle waarschijnlijkheid aan de start in Götzis eind mei.