12/08

The Belgian Rockets, de 4x100m ploeg bij de vrouwen klaar voor nieuwe successen

nav-0056-min

Rani Vincke, Marine Jehaes, Rani Rosius en Elise Mehuys tijdens de KBC Nacht van de Atletiek deze zomer waar de ploeg in actie kwam

De Belgische aflossingsploegen leverden de afgelopen jaren sterke prestaties af. De strafste prestatie blijft nog altijd de gouden medaille van de vrouwen op de 4x100m tijdens de Olympische Spelen in 2008. Intussen staat een nieuwe generatie sprintsters bij de vrouwen klaar voor nieuwe successen. Als The Belgian Rockets en nog steeds onder leiding van hoofdcoach Rudi Diels richt de nieuwe ploeg zich op de Olympische Spelen in Parijs met als eerste halte, het EK in München.

De vrouwelijke 4x100m kende in het verleden grote successen met een bronzen medaille op het WK in 2007 en uiteraard de gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking in 2008 dankzij Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert. Intussen zijn we veertien jaar verder en kent ons land voldoende sprinttalent om de ploeg nieuw leven in te blazen. De nieuwe generatie sprintsters liet zich de afgelopen jaren opmerken met sterke chrono’s en ze staken hun ambitie voor een nieuwe 4x100m ploeg niet onder stoelen of banken. De coach van het gouden kwartet, Rudi Diels, neemt opnieuw de rol als hoofdcoach op zich en wordt ondersteund door assistent coach Johan Baerts.


Hoofdcoach Rudi Diels: “In 2008 zijn we erin geslaagd om goud te halen na acht jaar voorbereiding. Nu is het 2022 en we hebben opnieuw het talent om de Olympische Spelen te halen. De eerste hindernis hebben we gehaald door ons te plaatsen voor het EK in München. Het is onze ambitie om tijdens het EK een tijd te lopen die ons richting Parijs zal brengen.”

Vorig jaar ging het aflossingsproject opnieuw van start met trainingen op regelmatige basis en een deelname aan het EK U23. Om daaraan deel te nemen werd een chrono van 11”79 vooropgesteld. Intussen steeg het niveau op de sprint bij de vrouwen en daarmee ook de kansen op een selectie voor de internationale tornooien. In aanloop naar de zomer werd een nieuwe selectie gemaakt en trok de ploeg met gezonde ambities naar wedstrijden om chrono’s neer zetten die hen een ticket voor het EK moesten opbrengen. Ze slaagden in hun opzet, want met 43”83 trekken ze met de elfde tijd volgens de Europese ranking naar München. Op de vooravond van hun vertrek maken ze ook hun nieuwe naam bekend. De nieuwe 4x100m ploeg bij de vrouwen doopte zichzelf The Belgian Rockets en ze trekken met ambities naar het EK.

“We hebben elke wedstrijd moeten vechten, want je hebt twee sterke chrono’s nodig om je te plaatsen voor het EK. Dit resultaat is het ook gevolg van de inzet van alle atletes die hebben deelgenomen aan de trainingen. In München moeten we aan de finale durven denken. We zijn in staat om nog twee landen achter ons te houden en op kampioenschappen loop je altijd je snelste tijden.”, vult Diels aan.

The Belgian Rockets trokken afgelopen week op tweedaagse om zich voor te bereiden op het EK. Zowel aflossingstrainingen als teambuildingsactiviteiten stonden op het programma. Maar ook de keuze van hun teamnaam. Op zaterdag reist het team af naar München. De selectie bestaat uit Rani Rosius, Delphine Nkansa, Elise Mehuys, Rani Vincke, Mariam Oularé, Marine Jehaes en gezien Imke Vervaet reeds daar is, kan het team eventueel ook op haar rekenen. Je kan The Belgian Rockets volgen op @belgianrockets.