11/06

EK dag 5 (ochtend): 4 op 4 voor de aflossingsteams

belgaimage-94354981

Belgian Falcons.

De laatste ochtendsessie van het EK atletiek in Rome heeft een bijzonder gunstig verloop gekend voor België. De vier estafetteteams plaatsten zich allemaal voor de finale. En er was meer: de Belgian Falcons liepen een Belgisch record, de Belgian Rockets plaatsten zich virtueel voor Parijs.

Het begon meteen uitstekend voor de aflossingsploegen. De Belgian Tornados, met Florent Mabille/RESC, Robin Vanderbemden/SER, Christian Iguacel/AVLL en Dylan Borlée/OEH snelden naar reekswinst en klokten met 3’01”09 de tweede tijd overall. Woensdagavond volgt opnieuw een stevige medaillekans. De Belgian Cheetahs volgden het goede voorbeeld van hun mannelijke collega’s. Naomi Van Den Broeck/ROCA, Imke Vervaet/RCG, Cynthia Bolingo/CABW en Camille Laus/OEH liepen lange tijd een dominante race, maar op het einde werd het nog spannend. Een derde plaats leverde uiteindelijk een rechtstreeks ticket voor de finale op in 3’25”16, de derde tijd overall.

De Belgian Falcons, met Kobe Vleminckx/AVLL, Ward Merckx/VAC, Antoine Snyders/WACO en Simon Verherstraeten/AVLL presteerden straf in de reeksen van de 4x100 meter. Met 38”55 verbeterden ze zelfs het Belgisch record en klokten ze de vijfde tijd overall. Om in de olympische top zestien te geraken, moet het nog drie tienden sneller. Wie weet in de finale woensdag?

De Belgian Rockets presteerden op hun beurt heel straf met Rani Vincke/KAAG, Rani Rosius/AVT, Elise Mehuys/AVLL en Delphine Nkansa/RESC. Ze denderden naar 42”85, de snelste tijd ooit voor de huidige generatie en de zesde tijd overall. De Rockets komen de top zestien binnen die recht geef op olympische selectie. Sterk werk.

In de tienkamp begon Jente Hauttekeete/KAAG met een negende plaats in 14”41 over 110 meter horden aan de tweede dag. Thomas Van der Plaetsen/DEIN was zeventiende in 14”75. In het discuswerpen was Thomas mooi derde met 47m37, Jente was 21e met 39m87. In het polsstokspringen gingen beide mannen over 5m00, goed voor een vierde plaats voor Thomas en een vijfde plaats voor Jente. In het speerwerpen kwam Timothy Herman/ACME niet door de kwalificaties. Hij was negentiende met 77m35.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina.