09/12

tempo team Gouden Spike: logische winnaars

-ldq6393

Nafi Thiam en Philip Milanov: onze twee wereldtoppers. Net als in 2015 de laureaten van de Gouden Spike.

Atletiek is een van de meest voorspelbare sporten, maar als de prestaties over de disciplinegrenzen heen met elkaar moeten vergeleken worden – de spreekwoordelijke appelen en peren - en dat gebeurt bovendien in een referendum met geheime stemming, dan zijn verrassingen nooit uitgesloten. Gelukkig werd het gezond verstand gebruikt en werden de Gouden Spikes toegewezen aan Nafi Thiam en Philip Milanov, de twee hoogst gerangschikte landgenoten op de wereldranglijst 2017.

Het was al voor de derde keer op rij dat Sint-Truiden in Stayen de top van de Belgische atletieksport mocht verwelkomen voor deze jaarlijkse eindejaarspresentatie, deze keer met Tempo Team als partner en met burgemeester Heeren als geïnteresseerde aanwezige. Overigens was gewezen Gouden Spike Eddy Annys, nog steeds nationaal recordhouder hoogspringen,  present om de Gouden Spike te overhandigen aan Nafi Thiam. Die Olympisch zevenkampkampioene  mocht al haar vijfde opeenvolgende (!) Gouden Spike in ontvangst nemen. Uiteraard dankzij – onder meer – een wereldtitel in de meerkamp en een fabuleus nationaal record van 7.013 punten waarmee ze zich op de derde plaats aller tijden kon vastpinnen. De vorige twee edities kwam hordeloopster Anne Zagré het dichtst in de buurt van ons grootste nationale atletiektalent ooit. De Brusselse hordeloopster die al vijf zilveren en één bronzen Spike in haar trofeeënkast mocht schikken, stond deze keer met lege handen. Europees beloftekampioene Renée Eykens en Fanny Smets die de polsstokrecords in- en outdoor op haar naam bracht, mochten deze keer mee op het discipline-overschrijdende Tempo Teampodium.

Iets minder uitgesproken was het overwicht van Philip Milanov bij de mannen. Maar niemand die zijn verre discusworpen onvoldoende vond voor een hoogste jaaronderscheiding. Die worpen brachten de stoere West-Vlaming meermaals op een internationaal Diamond League-podium. Dat de WK-finale in Londen nipt werd gemist, kon en mocht de overige wereldprestaties van onze discobool niet uitwissen. Na 2015 werd dit zijn tweede Gouden Spike ooit, nadat hij vorig jaar Thomas Van Der Plaetsen moest voorlaten.

Arnaud Art hield aan zijn nationaal polsstokrecord én een finaleplaats in Londen de Zilveren Spike over. Hij hield daarmee nipt Kévin Borlée achter zich. Kévin, op een zuchtje van een finale in Londen, de tweede Europese kwartmijler in 2017 en de sterkhouder van de Tornados die nogmaals tot team van het jaar werden benoemd, zorgde voor een 9de Borlée-vertegenwoordiging in de laatste tien jaar bij de individuele onderscheidingen.

Het werd bij de mannen overigens een uitstekend atletiekjaar 2017, want er waren nog wel meer kapers op de kust voor een van de Spikes. Zo volstonden de Europese beloftetitels van veldloper Isaac Kimeli en polsstokspringer Ben Broeders niet voor zo’n kleinood, evenmin als het stevige Belgische 1500m-record van Ismaël Debjani of de solide marathonprestatie van Koen Naert of de snelle 5000m van Bashir Abdi. Koen en Abdi prijken na afloop van 2017 zelfs op de 3de plaats in de Europese ranglijst, Ismaël staat slechts één plaatsje verder.

Heel spannend werd het voor de verkiezing bij de mannelijke beloften, waar OEH-clubmakkers Simon Debognies en Jonathan Sacoor met het kleinste verschil werden gescheiden. De zilveren Europese beloftemedaille van Simon in de 5000m haalde het van de bronzen junioresmedaille in de 400m van Jonathan.

Hanne Maudens werd ziek tijdens haar belangrijkste competitie van het jaar, het EK beloften in Polen. Maar een uitstekend zevenkamptotaal van 6.113p bracht haar in Götzis niet alleen tot op de 4de Europese belofteplaats, maar ook tot in de WK-arena van Londen.

In die Londense atletiektempel speelden ook de Belgian Tornados weer een hoofdrol. Ze pakten er alweer een 4de plaats op het hoogste wereldniveau nadat ze tijdens het winterseizoen ook al zilver meebrachten van op het EK indoor in Belgrado. Allemaal redelijk onevenaarbaar voor de andere estafetteploegen, waardoor het Borléetrio – deze keer aangevuld met een uitstekende Robin Vanderbemden en Julien Watrin (bij de zilveren EK-indoormedaille) – nog wel enkele jaartjes in pole-positie van dit teamverhaal zal blijven.

De volledige uitslag van het referendum:

Mannen:     Vrouwen:  
Philip
Milanov/VAC
56p Gouden Spike Nafissatou
Thiam/RFCL
107p
Arnaud
Art/FCHA
38p Zilveren Spike Renée
Eykens/KAPE
54p
Kévin
Borlée/RCB
35p Bronzen Spike Fanny
Smets/CABW
29p
         
Ismaël
Debjani/CABW
34p   Anne
Zagré/RESC
23p
Ben
Broeders/DCLA
19p      
Koen
Naert/RESC
13p      
Isaac
Kimeli/OEH
9p      
Bashir
Abdi/RCG
8p      
Jonathan
Borlée/RCB
1p      
Soufiane
Bouchikhi/CABW
1p      
Niels
Pittomvils/VAC
0p      
         
    Beloften    
Simon
Debognies/OEH
18p Laureaat Hanne
Maudens/VS
17p
         
Jonathan
Sacoor/OEH
17p   Elise
Vanderelst/MOHA
12p
Dries
De Smet/LEBB
0p   Claire
Orcel/CSF
3p
Dieter
Kersten/ADD
0p   Margo Van
Puyvelde/ASVO
2p
      Noor
Vidts/VAC
2p
      Lisa
Rooms/OEH
0p
      Justine
Tinck/AVLO
0p
         
    Interclubkampioen    
Royal Excelsior SC     CA Brabant Wallon