25/10

Aftellen naar de uitreiking van de Gouden en andere Spikes

-ldq9117

De laureaten van 2018, verzameld op Stayen.

Over een flinke drie weken, zaterdag 16 november, worden opnieuw in Sint-Truiden de Goudens Spikes van de Belgische Atletiekbond uitgereikt. Stayen is overigens al voor de vijfde opeenvolgende keer de locatie voor dit prestigieus gala.

De Gouden Spike bekroont al sedert 1954 de beste Belgische atleet van het afgelopen jaar. De vrouwelijke atleten moesten dan toch nog 20 jaar wachten alvorens zij ook beloond werden met een dergelijke onderscheiding. Voordien – vanaf 1956 – kreeg de beste Belgische vrouwelijke atlete van het afgelopen jaar wel de Grote Femina Prijs uitgereikt; net als er voor de mannen al een Grote Ereprijs bestond vanaf ... 1928.
In 1988 werd het concept van de Gouden Spike uitgebreid met Zilveren en Bronzen Spikes, en werd er ook een Belofte van het jaar verkozen. Bij die opfrissing van het gedateerde reglement werden nog belangrijke wijzigingen doorgevoerd: men stapte af van het principe dat de Gouden Spike alternerend werd toegewezen aan een ‘loper’  en aan een ‘kamper’  en voortaan kon een atleet ook meer dan één keer in zijn sportieve loopbaan de Gouden Spike ontvangen. Zo ging de vrouwelijke Gouden Spike in de laatste zes edities steevast naar Nafi Thiam, nadat ze in 2012 al tot Belofte werd gekozen. Daarmee evenaart Nafi de zes Gouden Spikes van Kim Gevaert tussen 2001 en 2007. Lief Slegers kon tussen 1985 en 1995 ook al vijf hoogste onderscheidingen verzamelen, terwijl Olympisch hoogspringkampioene Tia Hellebaut en marathonspecialiste Marleen Renders beiden drie Gouden exemplaren in hun trofeeënkast hebben staan.

Bij de mannen staan de Borlée-broers uiteraard als vaste waarden in de galerij vermeld. Zij hebben samen liefst 16 vergulde exemplaren verzameld, waarvan vijf gouden, zes zilveren en vijf bronzen… Kevin mocht al drie keer de Gouden Spike afhalen, Jonathan twee keer. In de laatste elf jaar (!) stond er telkens minstens één Borlée in de erelijst, uitgezonderd het jaar 2014. Duizelingwekkend…

Het opheffen van de alternerende laureaten met lopers en kampers in 1988, bracht wel met zich mee dat er tot in 2005 moest gewacht worden alvorens nog eens een kamper die hoogste onderscheiding kreeg. Dat werd tienkamper François Gourmet die nadien nog opvolging kreeg van zijn collega-meerkampers Hans Van Alphen en Thomas Van der Plaetsen, beiden twee keer met een gouden trofee beloond. Dat trio werd nog aangevuld met Philip Milanov, die in 2015 en 2017 de laureaat werd. Philip was nog maar de derde Belgische werper die de Gouden Spike kreeg toegewezen, na Edouard Szostak in 1959 en Henri Haest in 1957... Bij de vrouwen komen sedert 1988 slechts vier springsters op het palmares voor: Nafi Thiam staat al jaren eenzaam aan de top, maar hoogspringster Sabrina De Leeuw brak in 1993 al de ban en nadien volgden (uiteraard) Tia Hellebaut en hinkstapster Svetlana Bolshakova. Het is nog altijd wachten op de eerste Gouden Spike voor een werpster.

De erelijst van de Gouden Spike kan u hier terugvinden.

De genomineerden voor het afgelopen succesrijke – en hele drukke internationale – atletiekjaar, kan u hieronder raadplegen. Ze worden ook mooi visueel voorgesteld op onze Facebook-pagina. De individuele laureaten worden verkozen door een groep van nationale atletiekbestuurders, gewezen nationale atletiektoppers en vertegenwoordigers van de nationale atletiekpers. Het team van het jaar wordt door de Atletiekbond zelf aangeduid.

De genomineerden:

Twaalf vrouwen:

Bolingo Mbongo Cynthia/CABW
Claes Hanne/RESC
Couckuyt Paulien/AVKA
De Ryck Aurélie/ACME
Eykens Renée/AA
Maudens Hanne/VS
Orcel Claire/CSF
Smets Fanny/CABW
Sterckendries Vanessa/OEH
Thiam Nafissatou/RFCL
Vanderelst Elise/MOHA
Vidts Noor/VAC

Vijf vrouwelijke beloften:

Agwazie Angel/AVLO
Couckuyt Paulien/AVKA
Ferauge Lucie/CABW
Orcel Claire/CSF
Vekemans Elien/DCLA

Negen mannen:

Abdi Bashir/RCG
Borlée Kevin/RCB
Bouchikhi Soufiane/RFCL
Broeders Ben/DCLA
Kimeli Isaac/OEH
Naert Koen/RESC
Sacoor Jonathan/OEH
Van der Plaetsen Thomas/DEIN
Vleminckx Kobe/ACHL

Zes mannelijke beloften:

Bal Jaan/ACBR
Carmoy Thomas/CRAC
Obasuyi Michael/OEH
Sorgeloos Cedric/ACW
Van de Velde Tim/DUFF
Vleminckx Kobe/ACHL

Zeven teams van het jaar:

4x400m Alle Categorieën mannen
4x400m Alle Categorieën vrouwen
4x400m Alle Categorieën mixed team
4x100m U23 mannen
Veldloopteam seniores mannen
Veldloopteam U23 mannen
Veldloopteam mixed team