16/11

Gouden Spikes voor Nafi en Abdi

belgaimage-158367468-full

Na twee zilveren Spikes, nu de Gouden hoofdvogel voor marathonloper Bashir Abdi.

Op Stayen, Sint-Truiden, werden zaterdagnamiddag de Gouden Spikes uitgedeeld. Dat gebeurde naar goede gewoonte in aanwezigheid van het kruim van onze nationale atletieksport, zowel uit het heden als uit het verleden. In de atletieksport gebeuren zelden verrassingen, en daar werd ook nu niet van afgeweken. Onder meer minister Ben Weyts kon dat ter plaatse beamen.

Nafi Thiam/RFCL kreeg al voor de zevende – achtereenvolgende - keer het kleinood, een prestatie op zich en eentje die – net als haar sportieve prestaties – niet zo makkelijk zal overtroffen worden.

Bashir Abdi/RCG stond vorig jaar nog met de Zilveren Spike te pronken op Stayen. Toen moest hij de hoogste eer laten aan collega-marathonloper en Europees kampioen Koen Naert. Deze keer stond de kleine Gentenaar zelf in de felste schijnwerpers en daaraan zijn z’n fabelachte marathonrecords uiteraard niet vreemd. De beste ereprijzen – Zilveren Spikes – waren voor de kwartmijlers Cynthia Bolingo Mbongo/CABW en Jonathan Sacoor/OEH. Eerstgenoemde beleefde een fantastisch Europees indoorkampioenschap, bekroond met medaille en records; Sacoor ruilde dankzij een sterk zomerseizoen zijn status van beloftelaureaat van vorig jaar nu in voor een trapje hoger.  Bronzen schoeisels gingen naar Hanne Claes/RESC en Isaac Kimeli/OEH, beiden op hun best bij het wereldkampioenschap in Doha en voor Isaac met een Europees veldloopextraatje eind vorig jaar in Tilburg. Trainer Tim Moriau nam de honneurs voor zijn pupil waar.

Zo werden de prijzen ook netjes verdeeld tussen de Waalse en de Atletiek Vlaanderen: LBFA-vrouwen en VAL-mannen.  Die logica werd omgedraaid bij de beloften, waar de Europese jeugdtitels van belofte Paulien Couckuyt/AVKA en junior Thomas Carmoy/CRAC de doorslag gaven.  En uiteraard ging de teamprijs opnieuw oververdiend naar de Belgian Tornados. De ruggengraat van dat team – gevormd door de broers Borlée – moest het deze keer zonder individuele prijs stellen en dat gebeurde nu pas voor de tweede keer in de afgelopen twaalf jaar. Jonathan Sacoor was in Stayen een waardige vertegenwoordiger van dat wereldteam.

 

De resultaten:

Mannen :

  1. Bashir Adbi/RCG 76p
  2. Jonathan Sacoor/OEH 42p
  3. Isaac Kimeli/OEH  37p

Thomas Van Der Plaetsen/DEIN   19p
Ben Broeders/DCLA  19p
Kobe Vleminckx/ACHL 2p
Kevin Borlée/RCB 2p
Koen Naert/RESC 1p
Soufiane Bouchikhi/RFCL  0p

 

Vrouwen:

  1. Nafissatou Thiam/RFCL 99p
  2. Cynthia Bolingo Mbongo/CABW   37p
  3. Hanne Claes/RESC  30p

Hanne Maudens/VS  17p
Claire Orcel/CSF  4p
Fanny Smets/CABW 2p
Elise Vanderelst/MOHA  1p
Aurélie De Ryck /ACME 0p
Renée Eykens/AA 0p
Vanessa Sterckendries/OEH  0p
Noor Vidts/VAC 0p

 

Beloften :

Thomas Carmoy/CRAC  26p en  Paulien Couckuyt/AVKA  27p

Tim Van De Velde/DUFF 3p
Cedric Sorgeloos/ACW  3p
Kobe Vleminckx/ACHL  1p
Jaan Bal/ACBR 0p
Michael Obasuyi/OEH 0p

Claire Orcel/CSF  3p
Lucie Ferauge/CABW  2p
Elien Vekemans/DCLA  1p
Angel Agwazie/AVLO  0p

 

Team:

Belgian Tornados