04/03

Stijn Baeten, vijfde op BK cross, geeft zichzelf 8 op 10 voor winterseizoen

nad-8111

Stijn Baeten op weg naar de 5de plaats van het BK korte cross.

Stijn Baeten was zondag in het park van Laken een van de positieve verrassingen tijdens het BK veldlopen. Als specialist van het iets kortere werk lukte hij op een nochtans loodzware omloop – op het eerste gezicht niets voor een pistier – een mooie vijfde plaats in de korte cross. Het geeft hem extra vertrouwen met oog op de olympische zomer.

Eerder kondigde Stijn Baeten/DCLA, onder meer op deze website, aan dat hij niet zou deelnemen aan het BK veldlopen na een kort maar krachtig indoorseizoen. De week vertraging deed hem echter van gedacht veranderen. “Het kwam mij beter uit, anders moest ik na mijn hoogtestage meteen drie weken op rij aan de bak met een wedstrijd”, vertelt hij. “Vorige week had ik bovendien buikgriep, dus had ik sowieso niet kunnen deelnemen. Woensdag deed ik nog een goeie training, en daarna heb ik beslist om ervoor te gaan. De vorm was te goed om niet mee te doen.”

Met een vijfde plaats als finaal resultaat mag de 1.500 meterspecialist niet klagen. “Vooral over de manier waarop. Ik heb gekoerst zoals ik vroeger deed: zonder veel na te denken en mij zo choco lopen als het maar kan. De eerste rond liep ik misschien iets te afwachtend, waardoor ik te ver zat toen de kopgroep wegliep. Dat gat heb ik moeten dichten bij het ingaan van de laatste ronde. Bij die inhaalrace heb ik iets te hard gepusht. Daarna was het vet van de soep.”

Met een reis naar het EK veldlopen als reserve, 3:41.20 in de 1.500m en een goed BK mag Stijn terugblikken op een geslaagde winter. “Mijn winterseizoen geef ik een 8 op 10, omdat ik resultaten boekte die ik nooit eerder haalde. Ik heb constant kunnen trainen zonder te pieken, maar op het BK kwam er wel nog een uitschieter tussen mijn regelmatige uitslagen. De EK-selectiecross in Roeselare was boenk erop, ook mijn indoorseizoen was een schot in de roos.”

Vooral het contrast met zijn vorige winters, stemt Stijn tevreden. “Ik heb de hele winter in het achterhoofd gehouden dat ik vorige winters bijna nooit aan het lopen was door blessures. Nu trek ik met een hele grote basisconditie naar de zomer. Ik kijk ernaar uit. De komende maand blijf ik in België en doe ik basistrainingen, op 1 april trek ik voor zes weken op hoogtestage naar de Verenigde Staten, met in Stanford al mijn eerste 1.500 meter.”