07/11

Stijn Baeten loopt opnieuw vier keer per week na voetblessure

nad-8111

Stijn Baeten.

Door een voetblessure – een overbelasting van zijn voetzoolpees om precies te zijn – zag Stijn Baeten het slot van zijn zomerseizoen in rook opgaan. Ondertussen is er licht aan het einde van de revalidatietunnel en loopt de 1.500 meterspecialist weer vier keer per week.

"Het is hardnekkig", zegt Stijn Baeten/DCLA over zijn voetblessure. "Een pees reageert ook op slaap en stress, dus je moet er eigenlijk 24 op 24 mee bezig zijn om die te laten helen. Ik breek nog liever een tweede keer mijn voet. Als je de ploegmaats hard ziet lopen op de Nacht van de Atletiek, dan knaagt het wel. Ik heb het lopen even helemaal aan de kant geschoven en genoten van mijn off-season. Een dikke maand heb ik vakantie genomen en even een normaal leven geleid. Ik had oefeningen kunnen doen om de revalidatie te versnellen, maar dat deed ik niet. Het was een moeilijk jaar met corona en die blessure en ik wilde mijn motivatietank weer even helemaal laten vollopen, zodat ik er nadien weer tegen kon."

De motivatie is ondertussen al een hele tijd terug en de conditie van Stijn gaat de goeie kant op. "Ik loop nu vier keer per week. Mijn pees kan nog geen zeven dagen op zeven belast worden, maar tegen eind november hoop ik de trein weer helemaal op de rails te hebben. Het was lang zoeken naar een goed gevoel omdat ik bijna twee maanden niet liep en de voorbije drie weken op hoogte lag in Bakala Academy. Die hoogte zorgt ook nog eens voor een rotgevoel, maar de laatste week begin ik me opnieuw een loper te voelen."

Met een afwisseling van loop- en alternatieve trainingen probeert de 1.500 meterspecialist klaar te geraken voor het indoorseizoen. "Al lopend doe ik intervallen rond de 2 mmol/l om mijn basis te boosten, maar ik moet ook mijn anaerobe systeem prikkelen en dat doe ik op de fiets. Om met de fiets te verzuren moet je al keihard rijden, dus ik zit zeker niet stil. Alternatief trainen vind ik zelfs zwaarder dan lopen. Maar het is nodig, want het indoorseizoen zal snel voor de deur staan."

Stijn heeft zich samen met zijn coach Tim Moriau trouwens voorgenomen om de intensievere prikkels deze winter vaker dan vorig jaar aan bod te laten komen. "De basisconditie zal blijven primeren, maar we gaan toch zowat elke week een extra intensieve prikkel geven. Ik heb dat nodig. Als je dat op training al doet, is het minder zoeken naar het juiste gevoel als je aan de wedstrijden van 1.500 meter begint."

Op voorwaarde dat het coronavirus geen roet in het eten strooit, mikt Stijn deze winter op het EK indoor in Polen. "Met mijn 3'41" van vorig jaar zal ik dicht bij de limiet zitten. Het is moeilijk te voorspellen wat ik dit jaar waard ben omdat ik nog maar half aan het trainen ben. Indoor wil ik toch veel punten rapen en ook wedstrijdprikkels opdoen in functie van de zomer. Crossen ga ik niet lopen deze winter, tenzij heel misschien het BK."