10/06
Steven Taeleman werkt sinds lockdown nog individueler met Ben Broeders
Steven Taeleman en Ben Broeders.
Foto: Belga
“Met de hulp van de omstandigheden hebben we een betere trainingsstructuur gecreëerd”, zegt Steven Taeleman. “We konden niet langer in groep trainen, en daardoor zijn we naar een individuele manier van werken gegaan. Zo kan Ben meer met lat springen en is er meer flexibiliteit in de planning. Onze ogen zijn opengegaan voor nieuwe mogelijkheden: als we in groep trainen moet ik mijn aandacht meer verdelen en is er minder ruimte voor video-analyse en het werken aan technische details. We werken nu professioneler.”
Als olympische topper kon Ben min of meer normaal trainen, vooral in de infrastructuur van de KU Leuven. “Het waren de andere atleten in mijn groep die met de nadelen van de lockdown zaten opgescheept. Ze zagen mij niet, moesten op een veldje of op straat trainen en konden geen krachttraining doen in een powerzaal.”
De geïndividualiseerde aanpak willen Steven en Ben niet loslaten nu het coronavirus stilaan weer normale trainingsomstandigheden toelaat. “Dat nemen we mee, voor altijd. Het zal voortaan een mix worden van groepstraining en individueel werk. Ben is een groepsmens dus we gaan hem zeker niet scheiden van die groep, maar we zien nu wel dat we een versnelling hoger kunnen schakelen. De komende periode ligt de focus op individuele trainingen waarin we technische details willen aanpakken. Afgelopen winter gaf Ben nog aan dat hij individuele trainingen niet zag zitten, omdat hij zich te goed voelde in de groep, maar dat is veranderd.”
Het polsstokduo haalde nog meer informatie uit de afgelopen crisis. Het ging aan de slag met een turncoach, maar ook met een biomechanicus. “Onze vraag aan de biomechanicus was hoe we het inrollen tijdens de sprong konden versnellen, maar daardoor zijn er ook dingen opgemerkt over de structuur van Ben zijn lichaam die dat inrollen verhinderen. We weten weer welke onderdelen we moeten optrainen.”
Steven liet Ben stevig doortrainen, ook zonder wedstrijden in het vooruitzicht. Van een rustperiode was geen sprake. “We konden wel moeilijk bij de kinés terecht, dus er waren iets meer pijntjes. Niet onlogisch als je elf keer per week traint, het is een zaak om de recuperatie zo goed mogelijk in te vullen.”
Het wegvallen van het laatste grote doel, het EK in Parijs, heeft voor de planning weinig uitgemaakt. “We blijven pieken naar die periode, rond eind augustus. Vermoedelijk komen er nog interessante wedstrijden als Heusden en de Memorial Van Damme. Of er grote prestaties inzitten, is moeilijk te zeggen. Als Ben de technische progressie in competitie kan omzetten, verwacht ik heel veel. Maar dat wordt in een beperkt aantal wedstrijden niet evident.”