23/04

Stage Cyprus: dagboek van Ben Broeders

broeders-ben-2021-tokio-os-kwalificatie-belga-jasper-jacobs-1

Ben Broeders.

Een groot deel Vlaamse atleten van hoog niveau vertoefde de voorbije weken op trainingsstage op Cyprus. We vroegen enkelen onder hen naar hun dagboek. Wat eten ze? Hoelaat en hoeveel trainen ze? En hoe ontspannen ze? Vandaag sluit polsstokspringer Ben Broeders de reeks af. Hij bespreekt zijn dagboek van gisteren en vertrok vandaag naar huis.

8u: We hebben onze spullen meteen meegepakt naar het ontbijt, want hier geldt hoe vroeger op de dag, hoe minder wind en dus hoe meer kwaliteit in de springtraining. Bij het ontbijt probeer ik niet te veel en niet te weinig te eten: meestal wat getoast brood met omelet of spiegelei, en als ik krachttraining heb ook nog yoghurt.

9u: Thomas Van Nuffelen en ik hebben samen gesprongen met een Griekse trainingsgroep. Het nadeel hier is dat de polsstokmat in de bocht ligt en daar altijd zijwind staat, maar we hebben toch een kwalitatieve laatste sessie kunnen afwerken. Omdat het het einde van de stage was, hebben we de training vrij kort gehouden. Het waren sprongen op tienpassenaanloop. Het idee was om nog wat mooie sprongen neer te zetten en ook wat aan de wind te wennen. Het was hier in Cyprus de overgang van indoor- naar outdoortrainingen, en het was het meteen stevig aanpassen aan de felle wind, maar dat is een goeie oefening.

Het doel van deze stage was enerzijds wat fysiek werk opknappen, maar ook de feeling met deftige sprongen oppikken. Voor mij is dat vooral tot en met twaalf passen goed gelukt en één keer bij een training op wedstrijdaanloop. Middenin de stage had ik een dipje omdat ik vermoeid was, volgens mij nog altijd een gevolg van mijn coronabesmetting in februari, maar daar ben ik nu gelukkig door. Op het einde van de stage kwam ik er goed door.

13u: Van de training zijn we rechtstreeks naar het middageten gegaan: kippenburgers op een broodje met tahini en groentjes. Meteen na de training neem ik al een recupshake, maar de drie maaltijden blijven heel belangrijk om het lichaam weer op te bouwen na de afbraak die de training veroorzaakt heeft.

14u: Even chillen. Ik ben een boek aan het lezen, het tweede van Game of Thrones, en daar krijg ik wel wat tijd mee gevuld. We zijn ook héél even de zee in geweest als een soort ijsbad, maar meer dan twee minuten heeft dat niet geduurd, want ik ben geen fan van de kou.

16u: Als tweede training zijn we nog gaan turnen. De zaal is meer dan in orde. Ik kon er doen wat ik moest doen met touw, bar, ringen en vloer. Op het einde van zo’n stage doen we niet te veel complexe zaken meer. Het was een beetje ‘spelen’ op de trampoline en wat coördinatief werk.

Ondertussen ligt ook mijn wedstrijdplanning zo goed als vast. Ik begin op 13 mei met de Diamond League in Doha. Op 20 mei spring ik in Polen, op 27 mei in het Duitse Recklinghausen. Op 6 juni volgt Hengelo, op 11 juni Merzig. De week nadien hoop ik in Oslo of Parijs binnen te geraken, en anders wordt het Hof in Duitsland. Nog een week later is er het BK, daarna hoop ik nog in Stockholm binnen te geraken en dan is het al tijd voor het WK.

19u: Door het heen en weer rijden van het hotel naar de trainingsfaciliteiten is het al snel laat. Eens terug in het hotel was het douchen en opnieuw gaan eten. Het avondeten is altijd in een thema, en nu was het Aziatische avond.

20u: We zijn de dag geëindigd met een film, Karate Kid. Morgen vertrekken we: normaal met Ryanair, maar door de stage hebben we moeten omboeken met een tussenstop in Athene.