11/04

Stage Belek: Het dagboek van Ben Broeders

x2-broeders

Ben Broeders.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag Belgisch recordhouder polsstokspringen Ben Broeders/DCLA.

Het stageplan

"Ik doe niet zo veel anders dan thuis, alleen iets meer volume. De bedoeling is vooral om zo efficiënt mogelijk te trainen en niks kapot te maken (lacht). Dat lukt goed. Het is alles in functie van Tokio, want ik verwacht mij niet aan veel andere wedstrijden. Ik blijf hier drie weken, bij thuiskomen volgen twee weken waarin de kwantiteit zal zakken en de kwaliteit verder omhoog zal gaan."

Maandag 5 april

"In de voormiddag deed ik lichaamsscholing, een reeks coördinatieve oefeningen om het lichaam warm te maken voor de trainingsweek. In de namiddag stond er een polsstoktraining op het menu in hele goeie omstandigheden. Ik heb er hier geluk mee gehad. Ik sprong maandag op halflange aanloop, twaalf passen, en het ging heel goed. Het begint weer op polsstokspringen te lijken (lacht). Van mijn hamstringblessure voel ik niks meer. Ik doe nog preventief werk, maar de revalidatie is volledig achter de rug. Ik probeer vooral om juist te bewegen om geen enkele regio te overbelasten."

Dinsdag 6 april

"In de voormiddag stond er kracht op de planning, zowel voor benen als bovenlichaam. In de benen ligt de nadruk vooral om mijn hamstrings en mijn glutes. In mijn bovenlijf is het vooral de bovenrug en een beetje de schouders. Ik ben al sterk genoeg en maak makkelijk spieren aan, dus het is een beetje opletten dat ik geen bodybuilder word. Het is zaak van de kracht op de juiste plaatsen te activeren en ook niet meer dan dat. Momenteel zitten we in een overgangsfase van zware krachttraining naar meer snelle, lichte krachttraining. Dinsdagnamiddag turn ik normaal, maar hier valt niet veel te turnen. We vervangen die training door technische oefeningen aan een bar voor mijn bekkenkanteling in de lucht."

Woensdag 7 april

"Voor de middag heb ik gelopen, vooral met sleetjes en ook drills voor mijn postuur tijdens de aanloop. Ik probeer om mijn hamstrings daardoor steeds minder te belasten. We zijn geëindigd met wat explosieve spurtjes, maar niet te veel om fris te blijven voor de springtraining van donderdag. Na de middag heb ik nog dezelfde coördinatietraining gedaan als maandag. Geen al te zwaar werk."

Donderdag 8 april

"In de voormiddag had ik geen training en ben ik even de zee in geweest. Héél koud, maar ik was wel goed wakker zo. In de namiddag heb ik bij een polsstoktraining opgebouwd van tien, naar twaalf en veertien passen. Het was vooral een technische training om een paar specifieke accenten aan te raken, maar het ging meteen goed.  Ook op vlak van hoogtes. De vorm begint te komen, ik mag niet klagen."

Vrijdag 9 april

"Hetzelfde programma als dinsdag: kracht in de voormiddag en in namiddag nog aan de bar hangen voor technisch werk."

Zaterdag 10 april

"Normaal doen we zaterdag plyometrie, maar ik heb een klein beetje last van mijn knie en heb dat vervangen door een looptraining. Ik deed wat explosief werk en ook op dat vlak loop alles vlotjes. Ik mag tevreden zijn."

Zondag 11 april

Rust