24/06

Selectie EKU18 bekend

-d4s0544

Noor Koekelkoren en Camille Sonneville

Net voor de Allianz Belgian Championships van start gaan, blikken we eerst vooruit op de Europese Kampioenschappen U18. Het Belgische team werd vandaag bekend gemaakt en Team Belgium bestaat uit vijftien atleten, waarvan negen meisjes en zes jongens.

Na Tbilisi in 2016 en Györ in 2018 trekken de Belgen voor de derde keer naar de Europese kampioenschappen voor atleten jongeren dan 18 jaar. De geplande editie in 2020 in het Italiaans Rieti werd afgelast vanwege de coronapandemie. Dit jaar krijgen onze scholieren een nieuwe kans om zich te tonen op het Europese strijdtoneel, want van 4 tot en met 7 juli trekken de beste Europese scholieren richting het Israëlische Jeruzalem.

Sterke bezetting op de horden

De steeple- en hordelopers zijn sterk vertegenwoordigd in de Belgische delegatie met liefst negen atleten. Op de hoge horden krijgen we telkens twee atleten, zowel bij de mannen als bij vrouwen. Noor Koekelkoren/DCLA en Camille Sonneville/KAAG vochten de afgelopen weken al enkele mooie duels uit op de 100m horden en waren al eventjes zeker van hun deelname. Met een vierde Europese tijd voor Koekelkoren (13”60) en een zestiende tijd voor Sonneville (13”75) liggen de verschillen op de horden wel bijzonder dicht bij elkaar. Bij de mannen komen Zeno Van Neygen/DAC en Némo Rase/USBW aan de start van de 1110m horden. Beide hordelopers wisten zich de afgelopen twee weken te kwalificeren en groeien dus duidelijk naar hun betere vorm toe met het EK in het verschiet. Ze hebben respectievelijk de twaalfde en de vijftiende Europese prestatie op hun naam. Op de 400m horden krijgen we met Zoë Laureys/DUFF ook een Belgische aan de start. Laureys had ook de limiet op de vlakke 400m op zak, maar opteert in Jeruzalem voor de baanronde met hindernissen en ze heeft de vierde Europese prestatie op haar naam staan.

Op zoek naar nieuw steeple succes

Op de 2000m steeple krijgen we vier landgenoten aan de start. Rhune Vanroose/AVLO en Maud De Coninck/SER bij de vrouwen en Sem Serrano/KAAG en Simon Jeukenne/HERV bij de mannen. De steeple leverde in het verleden al succes op voor de Belgen, want in 2016 won Tim Van de Velde/DUFF de Europese titel en pakte Rémi Schyns/HERV de bronzen medaille. De Belgen wonnen al vier medailles op het EKU18, want nog in 2016 won Tuur Bras/OEH een zilveren exemplaar op de 110m horden. Jorg Vanlierde/DEIN won eveneens zilver, maar dan in de tienkamp. In Jeruzalem komt ook een Belgische tienkamper in actie met Dai Keïta/DCLA. Hij heeft de achttiende prestatie achter zijn naam.

Nina Van Pelt/LOOI voldeed zowel aan de limiet op de 800m als de 1500m, maar kiest op het EKU18 voor de 800m. Van Pelt staat tiende op de Europese ranglijst en mag dromen van een finaleplaats. Charlotte Penneman/ACW verbeterde zich afgelopen zondag nog op de 3000m, goed voor een sterke zesde Europese tijd. In de kampnummers komen drie Belgen in actie. Merel Maes/ACW deed vorig jaar al internationale ervaring op en mag zich nu opmaken voor het hoogspringen in Jeruzalem. Met 1m82 sprong ze de vierde prestatie in Europa bij de U18. Lola Lepère/BBS komt dan weer in actie in het polsstokspringen. Als tiende Europese scholiere met 3m88 behoort de finale tot haar mogelijkheden. Ides Verhulst/ACW is de enige Belgische werper in het team en komt uit in het discuswerpen, waar hij de zevende Europese prestatie leverde bij de scholieren.

Ale info over het EKU18 vind je hier.