06/07

Dag 3 EKU18: Merel Maes zweeft naar brons

maes-merel-2022-eku18-dag-1-belga-2-min

Merel Maes

Na de zilver medaille van Némo Rase gisteren op de horden, lagen vandaag opnieuw medaillekansen te rapen voor de Belgen met vier landgenoten aan de start van een finale. Merel Maes was de grootste kanshebber op eremetaal en maakte het helemaal waar. Ze sprong over 1m86, goed voor een knappe bronzen medaille.

Dai Keïta/DCLA begon vandaag aan zijn Europese tienkamp in Jeruzalem. Hij opende met 11”65 op de 100m, een dikke tiende boven zijn PR. In het verspringen zette Keïta wel een persoonlijk record neer, want hij deed exact één centimeter beter dan ooit. In het kogelstoten volgde het tweede PR met 12m93, liefst 30 centimeter verder dan voorheen. Na drie proeven in het ochtendprogramma stond Keïta op een zeventiende plaats. Na de middag stonden nog twee proeven op het programma. In het hoogspringen ging Keïta van start in de sterkere groep B. Met 1m99 deed hij opnieuw beter dan ooit en sprong zelfs de derde prestatie van alle deelnemers. De hoogste sprong kwam op naam van de Est Harry Richard Jääger met een indrukwekkende 2m11. Met 794 extra punten steeg Keïta naar de elfde plaats in het klassement. Op de afsluitende 400m zette hij 51”71 op het bord na goede race. Keïta verzamelde na de eerste dag 3684 punten, goed voor 11de plaats.

Zoë Laureys blijft op koers

Nog in het voormiddagprogramma ging Zoë Laureys/DUFF op zoek naar een plaats in de finale van de 400m horden. Laureys kon zich als tweede in haar halve finale met 59”19 rechtstreeks plaatsen voor de finale. Ze liep zelfs de derde tijd van alle finalisten. Maud De Coninck/SER en Rhune Vanroose/AVLO gingen vandaag van start in hun finale van de 2000m steeple. Vanroose liep een sterke koers en kon net niet onder zeven minuten duiken. Met 7’00”46 werd ze elfde. De Coninck liep als veertiende over de finish in 7’08”15. Charlotte Penneman/ACW kwam tijdens het avondprogramma in actie in de rechtstreekse finale van de 3000m. Penneman liep een sterke race en werd beloond met een knappe achtste plaats in 9’59”65.

Merel Maes springt raak

Het strafste bewaarden de Belgen voor het einde, want Merel Maes/ACW was bezig met een knappe hoogspringcompetitie. Ze bleef foutloos tot 1m83, maar klaarde die hoogte bij haar derde poging. Op dat moment was Maes zeker van een medaille, maar ze ging nog hoger met 1m86. Nadien gingen haar twee concurrentes nog hoger, maar 1m86 werd het eindstation voor Maes. Het leverde haar een geweldige bronzen medaille op. De winst was voor de Servische Angelina Topic met 1m92. Na de zilveren medaille van Némo Rase/USBW op de 110m horden is dit de tweede medaille voor de Belgische delegatie in Jeruzalem.

Alles over het EKU18 vind je hier.