05/07

Dag 1 EKU18: perfect rapport voor Belgische delegatie

van-pelt-nina-2022-eku18-jeruzalem-belga-min

Nina Van Pelt

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen U18 kwamen al meteen negen landgenoten in actie. Alle Belgen konden zich verzekeren van een plekje in de volgende ronde, een perfect rapport. Nina Van Pelt, Ides Verhulst, Merel Maes en de steeple loopsters plaatsen zich voor de finales en de hordenlopers kwamen eveneens sterk voor de dag.

Rhune Vanroose/AVLO en Maud De Coninck/SER mochten het EKU18 aftrappen op de 2000m steeple. Met een vijfde plaats voor Vanroose en een zevende stek voor De Coninck werd het twee op twee en krijgen we twee Belgen in de steeple finale op woensdagvoormiddag. Intussen was Merel Maes/ACW op zoek naar een finaleplekje in het hoogspringen. Daarvoor werd 1m80 of een plek bij de beste twaalf gevraagd. Zowel in groep A als B ging niemand over die gevraagde hoogte. Negen atletes, waaronder Maes, haalden wel 1m77 en werden daarvoor beloond met een ticket voor de finale op woensdagnamiddag.

In het namiddagprogramma kwamen de hordelopers in actie. Némo Rase/USBW (13”52) en Zeno Van Neygen/DAC (13”76) plaatsten zich vlot voor de halve finales. Noor Koekelkoren/DCLA (13”56) en Camille Sonneville/KAAG (13”71) deden hetzelfde, waardoor we vandaag vier hordelopers aan de start van de halve finales krijgen. De finales staan later deze avond gepland. Nina Van Pelt/LOOI stond voor een moeilijke opdracht op de 800m. In de reeksen ging ze op zoek naar een finaleplek, want de halve finales vielen er van tussen. In de eerste reeks eindigde Van Pelt als derde met 2’09”20, maar enkel de eerste twee plaatsen leverden een rechtstreeks finaleticket op. Na drie reeksen had Van Pelt de zesde tijd achter haar naam en mag ze zich alsnog opmaken voor de finale op donderdagavond. Ides Verhulst/ACW was de laatste Belg die gisteren in actie kwam in Jeruzalem. In het discuswerpen kwam hij tot 54m58, goed voor de vierde plaats in groep B. In totaal werd hij negende met een finaleplaats als beloning.

Alles over het EKU18 vind je hier.