05/07

Dag 2 EKU18: Némo Rase sprint naar zilver op de horden

rase-nemo-2022-eku18-jeruzalem-belga-2-min

Némo Rase

De tweede dag van de Europese kampioenschappen U18 in Jeruzalem hebben een eerste medaille opgeleverd voor de Belgen. Nadat hij zich met de verliezende tijden plaatste voor de finale van de 110m horden, hield Némo Rase het hoofd koel en pakte zilver. Voor Ides Verhulst was het net niet in het discuswerpen met een bijzonder knappe vierde plaats.

Na de vrouwen waren vandaag de mannen aan zet op de 2000m steeple. Sem Serrano/KAAG liep een attente race, maar met een achtste plaats en 6’08”23 in de eerste reeks maakte hij geen aanspraak op een finaleplaats. Serrano komt wel opnieuw in actie op de EYOF, waarvoor hij zich als eerstejaars scholier plaatste. Simon Jeukenne/HERV ging van start in de tweede reeks en liep naar een sterke vijfde plaats in 5’57”07. Het leverde hem een rechtstreeks ticket op voor de finale op donderdag. Op die manier krijgen we in totaal drie Belgen in een steeple finale, nadat de twee meisjes zich gisteren al plaatsten voor hun finale. Lola Lepère/BBS was intussen bezig met de kwalificaties in het polsstokspringen. Voor een finaleplaats werd 3m90 gevraagd, maar niemand haalde die hoogte. Lepère won wel groep B met 3m80 en mag zich samen met de elf andere atletes, die verdeeld over groep A en B ook 3m80 haalden, opmaken voor de finale.

Hordelopers tonen zich 

Op de 400m horden moest Zoë Laureys/DUFF eerst een plaatsje in de halve finales bemachtigen voor ze mag dromen van de finale. Laureys werd tweede in haar reeks met 60”45, goed voor een rechtstreeks ticket voor de halve finales en een vierde plaats over alle reeksen heen. Op woensdagvoormiddag staan de halve finales gepland en op donderdagnamiddag de finale. De hordelopers op de hoge horden kwamen vandaag in actie in de halve finales. Noor Koekelkoren/DCLA en Zeno Van Neygen/DAC liepen een sterke race, maar de trainingsgenoten kwamen net te kort voor de finale. Koekelkoren werd tiende overall met 13”55, een nieuw PR, en Van Neygen negende met 13”65, eveneens een PR. Sterke prestaties op het juiste moment, maar pech met de reeksindeling aangezien Van Neygen in een andere reeks wel aanspraak had gemaakt op een rechtstreeks ticket voor de finale. Camille Sonneville/KAAG leek op weg naar een PR, maar ze raakte de laatste horde zwaar met haar knie en verloor de controle. Ze haalde de eindmeet, maar 14”38 was niet het verhoopte resultaat. Net als haar clubgenoot Serrano zien we Sonneville wel terug op de EYOF. Némo Rase/USBW verging het beter, want de jonge hordeloper wist zich met 13”59 als tweede snelste verliezende tijd te plaatsen voor de finale.

Rase met vijfde Belgische medaille ooit

Net voor aanvang van de finale van de 110m horden was Ides Verhulst/ACW al bezig aan zijn finale in het discuswerpen. Hij opende sterk met 56m16 en bevestigde in zijn vierde worp met 56m70. In zijn zesde en laatste pakte hij bijzonder sterk uit met 57m95, een nieuw PR en bovendien een vierde plaats op amper 23 centimeter van het brons. Net geen medaille, maar de Belgen kregen nog een kans met Némo Rase. Na een sterke start vanuit baan 1 kon hij ritme hoog houden en liep Rase zelfs even aan de leiding. Op het einde kwam de Nederlander David Pronk er nog net overheen om de Europese titel te winnen met 13”50. Rase werd tweede met 13”56 en hield zo de Duitse favoriet Nils Leifert (13”60) achter zich. Een knappe prestatie van de jonge hordeloper, want zijn zilveren medaille is pas de vijfde Belgische medaille ooit op een EKU18.

Alles over het EKU18 vind je hier.