16/09

Ruben Verheyden en Kim Barbé in Track Record

ruben-youtube

Ruben Verheyden en Kim Barbé te gast in Track Record.

Ruben Verheyden liep op de Memorial Van Damme het Belgisch record 2000m van Christophe Impens aan flarden. Hij verbeterde het oude record met bijna vier seconden tot 4'52"37. Samen met z'n coach Kim Barbé blikte hij in Track Record uitgebreid terug op z'n exploot en op z'n seizoen. Natuurlijk maakt het duo ook al plannen voor het belangrijke atletiekjaar 2024.

Dat 4'52"37 een topchrono is op de niet-courant gelopen 2000m staat buiten kijf. De prestatie krijgt op World Athletics een 'result score' van 1210 punten. Dat is zelfs beter dan Ruben Verheyden's 1500m-record van 3'33"77 (result score 1192). "Heel knap", duidde coach Kim Barbé in Track Record. "4'52 betekent twee keer een 1000m in 2'26 achter elkaar hangen. Dat is enorm snel. In 3'38 doorkomen vonden wij vroeger al straf op een 15000m op zich. Om dan nog 500m eraan te hangen… Dat is een enorm straffe prestatie." Ruben Verheyden sprak van een perfecte race. "Ik kon niet het gat laten vallen, want kom je zelf op kop. Ik moest gewoon mee met de tweede groep. Het was voordelig dat ik uiteindelijk 19000m van de 2000m volledig aan de binnenkant heb kunnen lopen met iemand voor mij. Op dat vlak was het de perfecte koers voor mij", vertelde de 1500m-specialist die er opvallend nuchter bij bleef. "De ontlading was niet zo gigantisch groot", bekende hij. "Enerzijds besef ik dat het 'maar' een 2000m was wat ik snel ga relativeren. Anderzijds besef ik ook wel dat het op fysiek vlak mijn sterkste wedstrijd van het seizoen was."

Er volgen nu in een tijdspanne van ongeveer 9 maanden 4 grote kampioenschappen: het EK veldlopen, het WK indoor, het EK outdoor en de Olympische Spelen. Normaal gezien zal Ruben aan drie van die vier kampioenschappen deelnemen. Met hopelijk als hoogtepunt de Spelen. "Wij gaan niet naar een kampioenschap om erbij te zijn. Wij gaan naar daar om te presteren en de finale te lopen", sprak het duo duidelijke taal. Ook voormalig Belgisch recordhouder 1500m en 2000m Christophe Impens gelooft dat de 22-jarige Ruben Verheyden nog stappen kan zetten. "Zonder blessures en met een goeie winter moet hij 3'31 aankunnen", zei hij in het telefoongesprekje.  "Ik denk dat hij 3'31 in zijn mars heeft. En als je dat kunt, is een olympische finale mogelijk." 

Ruben Verheyden is slechts één van de vele Belgische uithangborden op de halve fond. In tegenstelling tot 800m-klepper Tibo De Smet heeft hij nog niet de rechtstreekse olympische limiet op zak. "Tibo is een prachtige atleet en dat was een prachtige prestatie. Die olympische limiet die hij liep verdiende meer aandacht dan wat hij op die meeting in Ninove kreeg", merkte Ruben Verheyden terecht op. Verder bespreken Ruben en Kim hun hoogtepunten van de Memorial en van het hele atletiekseizoen en vertellen ze onder andere over hun jarenlange samenwerking, mentale begeleiding en omgaan met blessures. 

Bekijk hieronder of op ons YouTube-kanaal of Spotify de volledige aflevering. 

 

Ruben Verheyden en Kim Barbé in Track Record

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Ruben Verheyden en Kim Barbé in Track Record met ook een telefoongesprekje met Christophe Impens