23/11

Road to Brussels: aftellen met Ruben Verheyden

nad-0669-min

Ruben Verheyden.

Het EK veldlopen in Brussel op 10 december nadert met rasse schreden. Wij blikken vooruit met atleten van Atletiek Vlaanderen die kans maken in een van de zeven EK-categorieën. Welke band hebben ze met het veldlopen? En hoe leven ze toe naar het kampioenschap in eigen land? Vandaag Ruben Verheyden/EA.

Leeftijd: 22

Coach: Kim Barbé

PB’s: 1’46”22 (800m), 3’33”77 (1.500m)

Aantal deelnames EK cross: 3

Beste resultaat: brons Mixed Relay (2021)

 

Ruben, wat voor trainingen staan er nog op het programma in de drie weken tussen jouw Belgische veldlooptitel en het EK in Brussel?

“Eerst nog twee goeie trainingsweken met veel kilometers. Ik doe wel intervaltrainingen, maar die zijn weinig op de korte afstand gericht. Het is vooral zorgen dat mijn basis goed is. Mijn snelheid is altijd wel oké. Met een goede uithouding kan ik een sterke korte cross lopen, daar ben ik van overtuigd. De laatste week tot het EK is heel rustig om fris aan te start te kunnen staan.”

Heeft de Belgische veldlooptitel je vertrouwen gegeven?

“Toch wel. Sinds Roeselare wist ik al dat ik in orde was, maar het was leuk om nu te voelen dat ik écht goed zit. Ik ben een goede winter aan het afwerken. Pijnvrij blijven is het belangrijkste, en dan komt het altijd goed.”

Hou je van het veldlopen?

“Ik vind het leuker en leuker. Vroeger hoopte ik altijd dat een parcours zo dicht mogelijk tegen een piste aanleunde, maar tegenwoordig kan ik ook wel genieten van een zware cross. De afwisseling is leuk na een pisteseizoen. In de zomer is het elke week zeuren over een paar tienden van een seconde. Dat is in de cross helemaal anders.”

Wat is je favoriete veldloopparcours?

“Ik had de vraag verwacht, dus ik heb er al over nagedacht, en ik ga voor Mechelen. Er is een klein bergje, zand en een beetje modder, maar toch is het goed beloopbaar. Ze doen hun best om er vanalles wat in te steken. En Brussel heb ik ook graag. Ik ben natuurlijk een beetje verplicht om dat te zeggen, maar het is toch een fantastische locatie voor een BK of EK.”

Je loopt de Mixed Relay in Brussel met Ziad Audah, Elise Vanderelst en Charlotte Van Hese. Wat kunnen jullie met die ploeg bereiken?

“Ik vind dat ik op die vraag moet antwoorden dat we voor een medaille gaan. Dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gezegd. Eén keer is dat goed uitgedraaid, één keer minder. Voor eigen publiek moeten we er echt in geloven. Op papier zitten we misschien niet in de top drie, maar misschien kunnen we onszelf met al die supporters overstijgen.”

De regels van de Mixed Relay zijn veranderd. Er is geen vaste volgorde meer. Wat vind je daarvan?

“Ik ben er geen fan van. Ik zie nog de beelden van de Poolse vrouw voor mij die in de 4x400 meter voorbijgesneld wordt door mannen. Daar willen we toch niet naartoe? Dat is voor geen enkele vrouw leuk. En ook voor mij is het niet leuk om tegen een vrouw te lopen, want dat is niet spannend. Ik hoop dat er een logische volgorde komt die bijna alle ploegen kiezen in Brussel.”

Wat neem je mee uit jouw vorige twee deelnames aan de Mixed Relay?”

“Vooral dat we erin moeten geloven en dat de verschillen klein zijn. We moeten strijden voor elke seconde. Het is een leuke ervaring en we mogen ervan genieten, maar het komt wel op details aan. Het is soms moeilijk om tot de laatste meter te spurten als je niet de slotloper bent, maar daar komt het wel op aan.”

Is het niet moeilijk om zo’n 1.500 meter, met vaak nog een heuvel in, in te delen?

“In Turijn heb ik dat niet zo goed gedaan. Daar heb ik iets te veel overschot gehouden, en plots zaten we al in de laatste afdaling. De inspanning duurt rond de vier minuten, dus je kan toch redelijk vol doorgaan van bij de start, zeker omdat in Brussel de laatste honderden meters bergaf zijn.”

Wat was je mooiste internationaal kampioenschap tot nu toe? En waar plaats je de bronzen Mixed Relay van Dublin?

“Boedapest was mijn mooiste kampioenschap, ook omdat ik daar fysiek het best was en het nog vers in het geheugen ligt. Dublin staat toch ook hoog op mijn lijstje. De Mixed Relay is niet olympisch, maar een medaille pakken was een hele mooie ervaring.”

Aan welke activiteiten van de Vlaamse preselectie voor het EK nam je al deel?

“Leuven is niet bij de deur voor mij, maar ik doe mijn best om er te geraken. Toen de training op vrijdag was, was ik erbij, en ook op de parcoursverkenning van het BK was ik aanwezig. Dat was supernuttig. En de training was leuk. Extra aandacht voor het EK veldlopen is altijd goed.”

Verwacht je veel eigen supporters op het EK?

“Best wel. Ik had op voorhand al aangekondigd dat mijn vrienden de datum vrij moesten houden, en na het BK kon ik ook bevestigen dat ik erbij zou zijn. ‘Boek die ticketjes maar’, kon ik zeggen. Dat zal de ervaring in Brussel des te mooier maken. Voor mijn vrienden is het anders niet vanzelfsprekend om een kampioenschap van mij te zien. Boedapest of Eugene zijn minder vlot te bereiken dan Brussel.”