04/05

Robin Hendrix wil in wedstrijdloze periode aansluiting met Europese top

hendrix-jdc

Robin Hendrix.

Door extra in te zetten op zijn basisuithouding en door op details te letten waar hij doorgaans minder tijd voor heeft, hoopt Robin Hendrix in deze wedstrijdvrije periode een substantiële stap voorwaarts te zetten. De Belgische kampioen op de korte cross wil de aansluiting maken bij de Europese top.

"Mijn focus ligt nu bij elke training goed proberen afwerken, op tijd gaan slapen en veel rusten", zegt Robin Hendrix/OEH over zijn huidige trainingssituatie. "Het verschil is dat ik niet meer naar de les moet, dus de lockdown heeft zo zijn voordelen. De verplaatsingen vallen weg. Op een lesdag is het heel moeilijk om twee keer te trainen, terwijl ik dat nu wel kan doen én nog kan rusten."

De vrijgekomen tijd probeert Robin in zijn voordeel te benutten. "Ik kan meer trainen en ben een serieuze conditie aan het opbouwen door mijn hoger volume. Er is alle tijd nu om aan de basis te werken. Eén keer per drie weken doen we een stevige tempoprikkel, maar voor de rest is het basiswerk. Ik doe nu 20 kilometer per week meer dan een jaar geleden, dat is niet niks. Meestal zit ik rond de 120 kilometer."

De grote conditie kan de specialist van de 5.000 meter voorlopig niet tonen in competitie. "Alleen maar trainen zonder wedstrijden is best lastig. Ik denk ik goed zit, maar ik weet niet waar ik exact sta. Hoe dan ook gaat mijn grotere basis zich laten voelen op de grote kampioenschappen in de toekomst. Ik wil aansluiten bij de Europese top en finales halen op WK's en Spelen." In dat opzicht vormt het uitstel van Tokio geen nadeel. "Ik sta er positief in, volgend jaar heb ik meer kans op de finale. Het geschrapte EK is wel een ontgoocheling. Ik had er gehoopt iets neer te zetten, ook naar eventueel profcontract toe is een hoge EK-notering belangrijk. Volgend jaar studeer ik af en zou ik toch graag een contract versieren."

De hoop op wedstrijden deze zomer heeft Robin nog niet opgegeven. "Ik hoop nog op het BK, het zou leuk zijn om nog eens een doel te kunnen stellen, zeker mentaal. Ook de Memorial kan misschien nog. In het ideale geval wil ik nog een mooie tijd neerzetten."

Zonder lessen krijgt Robin momenteel al een voorsmaakje van het leven als profatleet, en dat bevalt hem wel. "Wat me vooral opvalt, is dat ik veel meer tijd kan steken in details die best belangrijk zijn. Ik doe meer aan blessurepreventie bijvoorbeeld, dat zijn zaken die het verschil maken. Als ik naar de les moet is het vaker haasten en dingen in de rapte tussendoor uitvoeren."

De trainingen vinden momenteel allemaal in Kapelle-op-den-Bos plaats, en even niet in Leuven of Halle. "Heel soms spreek ik af met Ali Hamdi, maar ik loop bijna altijd alleen en dat begint wat saai te worden. Ik mis het groepsgebeuren. Ik heb mijn coach Tim Moriau ook al anderhalve maand niet meer gezien, het wordt dringend tijd voor een lactaattest."