24/01

Robin Hendrix verandert geweer van schouder en mikt op EK indoor

hendrix-robin-2020-nvda-nad-2

Robin Hendrix.

Oorspronkelijk zou Robin Hendrix zich op het veldloopseizoen richten, indoorplannen had hij niet. Maar de omstandigheden dwingen hem om het geweer van schouder te veranderen: hij trekt nu toch de indoorzaal in en mikt op de 3.000 meter op het EK in Polen.

"Ik heb beslist om niet te blijven wachten op crossen, want ik vrees dat ze er helemaal niet gaan komen", zegt Robin Hendrix/OEH. "Indoor kan ik mij meten met serieuze tegenstanders. Dat lijkt me op dit moment de juiste keuze. Dat er indoor veel punten te rapen zijn voor de Spelen, is mooi meegenomen, maar voor mij niet het hoofddoel. Zonder een indoorseizoen zag ik het ook wel goedkomen. Ik voel me relatief zeker van Tokio." Robin is momenteel 30e op de olympische ranking voor de 5.000 meter, terwijl er 42 plaatsen te verdelen zijn.

Een eerste wedstrijd op de indoorplanning van Robin is de 3.000 meter in het Franse Metz op 6 februari. "Daar wil ik meteen de limiet lopen. Dat moet lukken, tenzij ik toevallig een hele slechte dag heb." De gevraagde chrono bedraagt 7'53"18, het persoonlijk record van de Vlaams-Brabander 7'51"29. "Verder zou ik graag nog eens een 1.500 meter lopen, misschien in Liévin, en als het BK doorgaat zal ik daar waarschijnlijk ook starten."

Op training draait het momenteel bijzonder vlot. "Ik zit midden in een examenperiode, en toch gaat het heel goed. Enorm goed zelfs. We doen nu elke vrijdag een specifieke indoortraining, en die verloopt héél vlot. Deze week deed ik bijvoorbeeld 8x400m met twee minuten rust, en de laatste zes liep ik makkelijk in 57 seconden. Met deze vorm kan ik op het EK de finale van de 3.000 meter halen en daarin zelfs dromen van de top vijf, of minstens top tien."

Het blijft in de scherpe indoorbochten wel opletten voor blessures. "Op dit moment ben ik zeker niet geblesseerd, maar ik voel wel dat het heel belastend is voor knieën en pezen. Ik voel dat de trainingen een zware impact hebben en meer dan één keer per week moet het voor mij zeker niet zijn. Vier of vijf specifieke trainingen zullen voor deze winter wel volstaan."

Robin slaapt momenteel thuis in de hoogtetent. In de paasvakantie hoopt hij nog eens een échte stage te kunnen inlassen, maar de coronapandemie maakt het reizen er niet gemakkelijk op. "We dachten aan Font Romeu, maar daar kan het in april nog sneeuwen, dus ik weet niet of dat een goed idee is. Misschien laten we de hoogte wel voor wat het is en trekken we gewoon naar de zon, in Spanje bijvoorbeeld."