11/02

Robin Hendrix in de wolken na EK-kwalificatie

hendrix-jdc

Robin Hendrix.

In het Oostenrijkse Linz plaatste Robin Hendrix zich zaterdag in de 3.000 meter voor het EK indoor in Glasgow. Hij blikt nog eens terug op die wedstrijd, die hij in 7’53”89 als tweede afsloot, en kijkt vooruit naar de komende weken.

Zes dagen voor zijn wedstrijd in Oostenrijk werd Robin Hendrix/OEH nog vierde op de Europabeker veldlopen. Geen evidente dubbel. “Ik was inderdaad nog wat vermoeid en dus niet helemaal uitgerust zoals het hoort, maar had aan de andere kant wel degelijk een goed gevoel. De eerste twee kilometer liepen we op een schema voor acht minuten rond. In de laatste kilometer heb ik zelf het tempo verhoogd, omdat ik zag dat we te traag gingen voor de EK-limiet. Die inspanning heeft mij in de sprint wel de zege gekost, maar ik ben heel tevreden met het behalen van het minimum.”

Op voorhand vond Robin, die outdoor een persoonlijk record van 7’56”74 heeft staan, het lastig in te schatten of de EK-limiet van 7’56”29 een haalbare kaart was. “Ik had een beetje schrik van mijn vermoeidheid en had weinig geslapen in de examens. Maar anderzijds wist ik wel dat de basis goed is, en dat ik ook de snelheid in mij heb. Het was wel al van bij de scholieren geleden dat ik nog indoor liep.”

De indoorpiste veroorzaakt met haar scherpe bochten en schuine kanten wel wat schade aan het gevoelige lichaam van de 24-jarige poulain van Tim Moriau. “Prettig lopen is het niet. Eens de eerste ronden achter de rug zijn ben je daar niet meer mee bezig, maar ik voel toch dat de impact op mijn spieren groot is. Ik heb ook lange benen natuurlijk. Misschien is het gewoon nog even wennen, maar ik ga mij de komende weken toch beperken tot een tweetal indoortrainingen, want ik voel elke keer de belasting in mijn knieën. Het zou zonde zijn om nu een blessure op te lopen. Dan doe ik liever nog wat specifieke trainingen op de outdoorpiste.”

De ervaring met het combineren van een lange cross en een indoorwedstrijd op korte tijdspanne, komt Robin straks misschien nog van pas. Vijf dagen voor het EK in Glasgow gaat hij namelijk ook van start op het BK veldlopen in Brussel. “Meelopen doe ik zeker, maar waarschijnlijk op 80 procent. Dat moet ik nog even met de coach bespreken. Als ik voel dat ik kan meedoen om de zege, zou ik ongelofelijk graag voluit gaan. Maar het is kort dag nadien, en na de Europabeker heb ik gevoeld hoeveel impact zo’n lange cross heeft.”

In Glasgow staan op vrijdag de reeksen van de 3.000 meter geprogrammeerd, een dag later al de finale. Met nog een dikke week te gaan voor het afsluiten van de kwalificatie, staat Robin dertiende op de Europese ranking. Volstaat dat om op de finale te mikken? “Op het EK in Berlijn in de zomer was ik zestiende. In Glasgow hoop ik nog ietsje hoger uit te komen, maar ik verwacht wel veel grote namen aan de start”, besluit de OEH’er voorzichtig.