30/03

Robin Hendrix heeft komende weken al twee keer 5.000m op menu staan

hendrix-jdc

Robin Hendrix.

Afgelopen winter maakte hij de combinatie EK veldlopen-EK indoor, en ook in zomer probeert Robin Hendrix twee kampioenschappen mee te pikken: de Universiade in Napels en het WK in Doha. Tijdens zijn stage in de VS onderneemt hij de komende weken al twee limietpogingen in de 5.000 meter.

Ondanks zijn drukke winterseizoen was er na afloop geen plaats voor rust in het schema van Robin Hendrix/OEH. “Na het EK indoor heb ik de trainingen gewoon doorgetrokken. Door een blaar had ik tevoren al stilgelegen, en bovendien had ik amper specifiek werk gedaan. Het was gewoon verder bouwen aan mijn basis.”

Om alvast aan de hoogte gewend te raken, verblijft Robin momenteel voor een weekje in Bakala Academy. Maandag gaat het naar Flagstaff. “Op 18 april loop ik al mijn eerste 5.000 meter, maar dan zit ik nog maar dik twee weken op stage. Op deze manier gaat de aanpassing veel vlotter verlopen. Behalve veel basiswerk doe ik momenteel ook één iets zwaardere, specifieke training per week. Uit mijn laatste lactaattest is gebleken dat ik zwaarder moet trainen en meer omvang moet draaien.”

De OEH’er voelt dat het dit jaar nog sneller kan dan zijn PR van 13’29”57. De limiet voor het WK is 13’22”50, die voor de Universiade 13’58”74. “Vorig jaar trainde ik nog niet zo veel. De volumes die ik de afgelopen weken gedraaid heb, deed ik toen pas een eerste keer in Flagstaff en het leverde meteen een EK-limiet op. Pas vorig jaar heb ik beseft dat rust een enorme factor is, en dat lukt altijd meer op stage. Je kan ook van training tot training leven en ervaart geen druk van schoolwerk of andere dingen. Steeds meer zie ik welke rol het mentale aspect speelt.”

Behalve in Los Angeles (18/4) loopt Robin ook in Stanford (3/5). De ambitie is groot. “De eerste wedstrijd valt af te wachten, want het is niet gezegd dat het veld er even sterk is als vorig jaar. Ik hoop er rond de 13’30 uit te komen. In Stanford ga ik vol voor de WK-limiet. In ideale omstandigheden kan ik die aan, maar voor hetzelfde geld wordt het 13’25 en is alleen de Universiade binnen. Dan moet het voor de WK-limiet misschien op de Nacht van de Atletiek gebeuren.”

Ook de planning voor de weken en maanden na de vijf weken in Amerika ligt al grotendeels vast. “Na terugkomst ga ik enkele 1.500’en lopen. Met de conditie van die hoogtestage en mijn snelheid die er van nature is moet ik heel hard kunnen lopen. Daarna ga ik weer op stage om de Universiade voor te bereiden. Dat is momenteel het voornaamste doel, want Doha is nog heel ver weg.”