05/10

Robin Hendrix, die op sport focust nu studies achter de rug zijn, opent zondag winterseizoen

hendrix-robin-2020-nvda-nad-2

Robin Hendrix.

In zijn vijfde week wintertraining voelt Robin Hendrix zich al behoorlijk goed in vorm. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hij zich na zijn afstuderen niet meer op zijn studies moet concentreren. In oktober staan er al drie wedstrijden op zijn planning.

“Na Tokio heb ik drie weken vakantie genomen”, zegt Robin Hendrix/OEH. “Ik ben altijd een beetje blijven lopen, maar niet veel, soms maar twee keer per week. Sinds begin september ben ik weer aan het opbouwen. Momenteel zit ik in mijn vijfde week en eigenlijk gaat het heel goed. Gisteren hebben we nog een lactaattest gedaan om te kijken hoe het met de basisconditie staat, en dat was heel goed. Over topvorm spreken we uiteraard nog niet, maar daar is het ook nog te vroeg voor.”

Na zijn afstuderen als Bachelor in de Bouwkunde – nadat hij eerder ook al een Bachelor in de Architectuur op zak stak – kan Robin alles op zijn sport zetten. “Tot nu toe was ik altijd minstens halftijds met die studies bezig”, klinkt het. “Ik ben altijd op mijn stages of mijn thesis gefocust geweest. In Tokio was ik daardoor ook niet honderd procent. Toen mijn stage als werfleider afliep in april, was ik totaal uit vorm. Daarna was het heel krap om nog in conditie te geraken in Tokio. Bijna al mijn tegenstanders daar waren profatleet. Ik hoop zelf binnenkort ook op een profcontract.”

Na een maandje trainen zonder studies aan zijn hoofd, merkt de olympiër de voordelen al. “Plots heb ik veel meer tijd voor zaken als krachttraining, blessurepreventie en rusten doorheen de dag”, aldus Robin. “Ik werk mijn trainingen zonder zorgen af en kan vroeg gaan slapen. Als je dat week na week kan volhouden, ga je veel sneller progressie maken. In het verleden heb ik wel eens een maandje als prof geleefd, en dan waren de resultaten altijd goed.”

Ondertussen staat er niets dan basiswerk op het schema van Robin. “Ik heb nog geen wedstrijdtempo’s aangeraakt. Ik doe duurlopen van meestal twaalf en soms veertien kilometer en daarnaast tempolopen. Op woensdag doe ik vaak 5x2000 meter, op zondag doe ik ofwel nog eens hetzelfde, ofwel iets in de aard van 6x(200m snel-1.000m tempo). Daarnaast ben ik mijn kracht weer stevig aan het opbouwen en ga ik stilaan naar maximale kracht. Ondertussen zit ik ook al drie weken in de hoogtetent. Als je dat regelmatig doet, neem je de voordelen het hele jaar mee.”

Zondag staat er met de 4 Mijl van Groningen een eerste wedstrijd op het menu. Later deze maand volgen nog de Brussels Ekiden en de CrossCup Relays. Wat de planning daarna brengt, is nog even een vraagteken. “Ik zou graag van zowel het EK cross in december als het WK indoor in maart een doel maken, maar we zijn dat nog aan het bekijken. Er staat nog niks definitief vast”, besluit hij.