22/02

Road to Istanbul: Ben Broeders wil op EK richting 5m90

ben-broeders-eugene

Ben Broeders.

Het EK indoor in het Turkse Istanboel komt dichterbij. Van 2 tot 5 maart kruisen de Europese toppers er de degens. Wij tellen af samen met onze voornaamste kanshebbers. Hoe loopt de voorbereiding, wanneer willen ze zich kwalificeren en wat zijn de ambities op het EK? Vandaag nationaal recordhouder polsstokspringen Ben Broeders.

Ben, hoe blik je terug op het BK?

“Het was een goeie wedstrijd. Uiteindelijk spring ik alleen en daardoor is het op de tong bijten, omdat er geen rust tussen zit. Ik heb een mooie clean sheet afgelegd tot 5m80 en heb nog pogingen op recordhoogte gedaan, dus ik kan alleen maar tevreden zijn.”

Je traint nu ruim vier maanden bij de familie Duplantis. Hoe loopt het?

“Aan mijn resultaten te zien goed, denk ik. Maar ik voel me ook goed. De aanpak is anders, met meer lopen. De weekplanning is eigenlijk krak dezelfde als vroeger, maar de inhoud van de trainingen is anders. We zetten nu in op agressief lopen, dat ik die agressiviteit niet pas in de lucht moet bovenhalen, maar kan doortrekken vanuit mijn aanloop. Het is dus vooral de fysieke voorbereiding die anders is, niet per se de sprongaanpak. En ik voel me sterk. Op het BK sprong ik met een stok die twee niveaus straffer is dan toen ik het Belgisch record verbeterde.”

Hoe is de voorbereiding geweest, de maanden november en december?

“Behoorlijk. In november was ik de hele maand in Amerika bij supermooi weer. Daar heb ik alles kunnen afwerken, maar bij thuiskomst was het min tien en dan speelden mijn hamstrings op. Het is wel veel sprinttraining, maar dat is in het Belgisch weer niet zo evident. Ik heb een warmtedekentje gekocht voor thuis in de zetel. Door die hamstringklachten ben ik iets minder goed aan mijn indoorseizoen begonnen als gehoopt, maar we hebben van in het begin gezegd dat deze winter alleen het EK telt.”

Hoe loopt de communicatie met Greg en Helena Duplantis? Als zij in Amerika verblijven, zit je met een enorm tijdsverschil.

“Alles van planning loopt via Helena. We bellen of sturen berichten, en ik geef aan wanneer iets te zwaar aanvoelt. Mijn moeder is met pensioen, dus die filmt alle trainingen. Zo kan ik live feedback krijgen van mijn coaches. Dat ze het op die manier willen doen, is het teken dat ze ervoor willen gaan. Dat apprecieer ik enorm. Ze zitten zeven uur achter, waardoor ik altijd rond 16u moet trainen en zij rond 9u hun tijd aan hun pc kunnen zitten.”

Je voelt wel dat ze jou serieus nemen? Want met een wereldrecordhouder in hun rangen zouden ze jou ook, bij wijze van spreken, als een minder belangrijke hobby kunnen beschouwen.

“Nee, nee. Ze willen bewijzen dat hun successen niet alleen te danken zijn aan het talent van Mondo. Mijn schema is ook niet hetzelfde als dat van Mondo, dus het niet zo dat ik er alleen ben om hem gezelschap te houden. Looptrainingen doen we soms wel tegen elkaar, en dan wordt ik er meestal los uitgelopen. Maar het is een leuk avontuur.”

Hoe hoog mik je op het EK?

“Even hoog als op het BK, 5m90. Het zal een tactische wedstrijd worden. Bij de grote wedstrijden met Mondo (die niet meedoet aan het EK), gaan de hoogtes enorm snel vooruit omdat het interessant moet zijn voor tv en er tijd over moet blijven voor Mondo. Op het EK zullen er veel meer verschillende hoogtes op de planning komen. Het wordt een interessante wedstrijd.”

Is jouw EK alleen geslaagd met een medaille?

“Niet alleen dan, maar dat is wel het doel.”