23/04

PK outdoor Vlaams-Brabant: Ward Merckx sprint iedereen voorbij

-ldq9666

Grimbergenaar Ward Merckx werd de sprintrevelatie in Vlaams-Brabant, en misschien ook wel ver daarbuiten.

Op een frisse dag één van het PK Vlaams-Brabant in Vilvoorde speelden zowel de wind, de oplopende achterstand op het tijdschema als de uitslagenverwerking een rol als spelbreker. Toch lukten enkele jonge atleten al vroeg op het seizoen mooie prestaties.

In de finale van de 100 meter bij de seniores verbaasde Ward Merckx/GRIM door favoriet Andreas Vranken/ROBA het nakijken te geven en zowaar naar 10”89 te snellen. Eerstejaarsbelofte Merckx was nog sterker dan afgelopen winter in de indoorhal, en haalde meer dan vier tienden van zijn persoonlijk record ! Kato Van Den Brulle/VAC, een belofte die we al iets beter kennen en die nu voor organisator VAC uitkomt, slingerde haar speer naar 51m16. Meteen een aardige afstand, maar nog een dikke twee meter te weinig voor het EK beloften. Een derde sterke belofte op dag één van het PK was Yewdar Denys/DCLA: ze domineerde de 3000m van begin tot eind, haar 10’17”66 mag er zeker zijn. Vooral haar laatste ronde blijft bij: die was zonder meer verschroeiend en wijst erop dat er nog véél meer inzit. Juniore Maura De Troyer/DAC volgde lang in haar spoor, en haar chrono van 10’28”59 is er in juniorestermen dan ook een erg knappe. Ook Ilya Defrère/DCLA is sinds dit jaar belofte en het PK leverde hem meteen een persoonlijk record met de 7kg-kogel op: winst met 15m66. Ook zijn trainingsmaatje Arne Vanderborght/DCLA deed het uitstekend aan de kogelstand. Zijn 14m87 lukte vorige zomer zelfs geen enkele nationale cadet. Ward Spelmans/RCT moest met 14m08 niet veel toegeven op zijn concurrent-streekgenoot, en won ook het discuswerpen met 44m72.

Zondag was het gelukkig net wat beter weer dan de vorige dag en de prestaties werden er in het Driefonteinenstadion zeker niet slechter op. De dag werd geopend met een zege van cadet Tuur Van Puyvelde/DCLA in de 300mH (42.17). Anne-Dominique Baramoto/MAC mocht dit weekend liefst drie cadettenschildjes mee naar huis nemen. Zaterdag won ze het verspringen (5m14) en zondag liep ze de snelste 100 meter in 13.01. Later die namiddag beklom ze met 26.78 de hoogste trede op het podium van de 200m. Het kogelduel op nationaal niveau bij de scholieren meisjes werd gewonnen door Dani Maluta/ACKO voor Elena Defrère/DCL: 14m90 tegen 14m40. Laatstgenoemde kon wel nog een schildje mee naar huis nemen voor haar prestatie in het discuswerpen met 38m28. Wat het polsstokspringen betreft, was er een verrassing bij de scholieren meisjes: Elien Vekemans/DCLA won met een PR van 3m60.  Bij het discuswerpen vrouwen was er van een verrassing helemaal geen sprake. Katelijne Lyssens/ROBA liet haar concurrentes ver achter zich met een worp van 49m95.

De organisatie kreeg te kampen met technische problemen, waardoor de resultaten-publicatie wat vertraging opliep. De volledige resultaten verschijnen op de website van het provinciaal comité Vlaams-Brabant.