20/04

atletiekblik op weekend: provinciale zomerstart

-jd30319

Zaterdag en zondag worden de meeste medailles van het zomerseizoen al uitgereikt, zowel op de piste bij de provinciale kampioenschappen als in Antwerpen bij de 10 Miles.

De tweede helft van april staat in het binnenlandse atletiekgebeuren al enkele jaren in het teken van de provinciale kampioenschappen. Maar er kan zaterdag en zondag ook buiten die tien locaties heus nog veel meer atletiek gevolgd of bedreven worden…

De provinciale kampioenschappen worden al een tijdje opgeschoven richting april en dat promoveert hen tot de échte populaire opener van het nieuwe zomerseizoen. De instapdrempel van deze kampioenschappen ligt laag; een provinciaal podium ligt voor velen binnen handbereik; de betere atleten kunnen zich eens testen in een voor hen ondergeschikte discipline en heel uitzonderlijk maakt er ook al eens een nationale topper zijn of haar opwachting in deze tweedaagse. Net die complexe combinatie van mogeljikheden maakt een PK op de piste interessant. Voor deze provinciale kampioenschappen kunnen de Antwerpse atleten zaterdag  in Bornem terecht. Vilvoorde (AC) lokt de Vlaams-Brabanders; de Limburgers slaan hun tenten op in Lanaken; Gentbrugge concentreert de Oost-Vlamingen en hun West-Vlaamse collega’s trekken naar Guldensporenstad Kortrijk.

Op zondag blijft de provinciale drukte aanhouden in Lanaken en Vilvoorde, maar Oost-Vlaanderen (AC Lebbeke); Antwerpen (Olse Merksem) en West-Vlaanderen (AV Roeselare) kiezen voor andere locaties.

Daarnaast is er weinig beweging op de andere atletiekvelden, tenzij in Maldegem waar er zaterdag een jeugdmeeting geprogrammeerd is en in Arendonk waar een jeugdmeerkamp wordt afgewerkt.  Zondagvoormiddag is er nog een G-recrea meeting in Tessenderlo en op vrijdagavond is er in het Antwerpse Kielpark een Kids' Athletics.

Woensdag 26 april is er een Kids’Athletics in Aartselaar en voor de schoolgaande jeugd is er in de namiddag het provinciaal SVS-kampioenschap in Hulshout.

De specialisten van het loopwerk op de weg kunnen vrijdagavond al terecht in Deinze voor een Lenteloop (max. 13,2K). Zaterdag is er de Hyacintenjogging in Halle, waar de deelnemers al voor de 36ste keer op een sportieve manier de blauwe bloemenpracht van het Hallerbos kunnen ontdekken. De langste afstand is hier een halve marathon. Aan het andere eind van de provincie Vlaams-Brabant verwacht RCT de deelnemers aan 'Linter loopt' in de gelijknamige gemeente. Hier is 12K de langste afstand.

Zondagvoormiddag blijven we met het wegloopgebeuren in Vlaams-Brabant met de Kasteeljogging van VAC in Perk (max.12K). Maar uiteraard trekt de DVV Antwerp 10 Miles en Marathon de meeste (gelegenheids)lopers, toeschouwers en aandacht naar de Scheldestad. De marathon wordt er al om 09u00 van start geschoten, terwijl de populaire 10 Miles in de namiddag zal aantonen dat benen en voeten op dat moment het gemakkelijkste en meest efficiënte vervoersmiddel in de Antwerpse straten zijn. Atletiekclub Brabo staat hier mee aan het organisatieroer.

En er is dit weekend ook al een internationaal luik, en niet het minste. In Nassau, hoofdstad van de Bahamas, worden naast de IAAF-world relay podia ook nog 8 tickets voor de wereldkampioenschappen van later dit seizoen in Londen verdeeld. Onze Belgian Tornados zijn er eveneens van de partij en zij hebben er een reputatie hoog te houden na hun bronzen medaille van twee jaar geleden. Ongenaakbare Amerikanen en Jamaicanen laten gewoonlijk slechts één plaatsje vrij op het podium en dat weet het ambitieuze thuisland uiteraard ook wel. Maar de grootste zorg van de Tornados wordt zaterdag in de reeksen echter de onbeschikbaarheid van Jonathan Borlée. Meteen mag Waaslander Michaël Rossaert bij zijn Tornadodebuut al opdraven in een van de strafste competities die er bestaat. De finales (zowel A- als B-finale) worden zondag afgehaspeld in de Caraïben. Bekijk meer info op de site van de IAAF.