16/03

Pieter Sisk en Tibo De Smet in Track Record

thumbnail-track-records-tekengebied-1-01

Tibo De Smet en Pieter Sisk in Track Record

Halve fondlopers Tibo De Smet en Pieter Sisk lieten zich opmerken het voorbije indoorseizoen. Sisk verpulverde het BR 1000m indoor tot een zeer sterke 2'17"17. De Smet zag z'n zomerseizoen abrupt eindigde met een blessure. Na een succesvolle revalidatie kwam de 800m-loper indoor sterk voor de dag met onder andere een halve finale op het WK indoor in Glasgow. In Track Record hielden de twee kleppers een onderhoudende babbel over de 800m.

Tibo De Smet/RCG maakte op het WK indoor in Glasgow een opvallende passage als Tornado in de reeksen van de 4x400m. "Ik lag er in de halve finale uit en ik dacht: oké, mijn kampioenschap zit erop", vertelde hij in Track Record.  "Ik had niet meer uitgelopen na de halve finale. Geen goede recovery, niet goed gegeten. Maar toen kwam de vraag van Jacques: Kun je lopen? Want Kévin Borlée had last van een blessure en Alexander had nog de finale gehad. Ik dacht: oké, waarom niet? Als ik het team daarmee kan helpen. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen, maar ik zal mezelf geen wereldkampioen noemen daardoor", bleef de atleet van trainster Tine Bex er heel bescheiden bij. Dankzij een topchrono van 1'44"53, vorige zomer in Ninove, is hij al geplaatst voor Parijs. 

 

Rome en Parijs

Pieter Sisk/DCLA miste op een haar na het WK indoor. Desondanks draaide de pupil van Ivo Hendrix een prima indoorseizoen met toptijden van 1'46"10 (800m), 2'17"17 (1000m) en 3'38"90 (1500m). Veelbelovend voor de zomer.  "Ik ben sowieso hongerig naar komende zomer", vertelde hij.  "Ik heb er goeie verwachtingen van dat ik er op de kampioenschappen zal kunnen staan. Ik ambieer zeker de rechtstreekse limieten voor zowel Rome als Parijs. Het is realistisch om daar voor te gaan." 

Het Belgisch record 1000m indoor van Pieter Sisk van 2'17"17 mag hoog ingeschat worden. Hij deed ruim beter dan vorige toptijd van 2'18"65 van Joeri Jansen uit 2001. "Dat was misschien mijn beste wedstrijd van het indoorseizoen", blikte hij terug in Track Record.  "Ik had geen schrik om hard te gaan in het front van de wedstrijd. Ik keek één keer achter me na 400m en er was niemand meer mee. We kwamen '51 hoog' door na 400m. Pittig met nog drie ronden te gaan. Dat gaf me ook wel vleugels. Ik bleef gewoon gaan. Ik ben niet super hard stilgevallen en dan kwam die tijd eruit. Lichtelijk boven de verwachtingen. Ik was echt tevreden. Het was de eerste keer dat ik echt kon tonen wat ik waard ben op de halve fond en dat smaakt naar meer."

 

BR Ivo Van Damme

Met een sterke generatie van minstens drie Belgische kleppers (Tibo De Smet, Eliott Crestan, Pieter Sisk) staat het legendarische Belgisch record van Ivo Van Damme (1'43"86) op losse schroeven. "Ik denk dat we het alle drie wel kunnen verbeteren op termijn als we realistisch zijn", stelt De Smet. "Het is topsport. Je moet ambitie hebben. Met 1'44 draai je tegenwoordig al niet echt meer mee. Het moet ook gewoon sneller, maar het is ook niet mijn absolute ambitie." Pieter Sisk deelt die mening. "Het BR moet geen doel op zich zijn, maar als je eens echt de topvorm hebt… Het juiste moment, de juiste plaats. Het maakt niet uit wie van ons het loopt, maar het doel van iedereen is om richting de 1'43 te evolueren. Maar voor die 1'43 moet je wél die tophaas en die snelle baan hebben. 25 graden, geen wind. Het zal zien wie van zo'n mooie omstandigheden genieten."

Bekijk de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify .