21/10

Philip Milanov zet nog eens alles op atletiek nu studies achter de rug zijn

milanov

Philip Milanov

Met zijn bachelor in de grafische vormgeving op zak, kan Philip Milanov zich opnieuw helemaal focussen op atletiek. Hij voelt nu al de impact van het wegvallen van zijn studies en verwacht komende zomer dus ook merkbaar betere resultaten dan afgelopen zomer.

Tijdens het voorbije zomerseizoen moest Philip Milanov/VAC vrede nemen met 63m51 in het discuswerpen. Dat kwam, behalve door de bijzondere corona-omstandigheden, ook door de keuze om zich even op zijn studies te richten. De Bruggeling liep stage bij Larian Studios, waar hij aan de populaire game Baldur's Gate III werkte.

"Het was leuk en het is goed dat ik die stage in een jaar zonder grote toernooien heb kunnen afwerken", zegt de voormalige vice-wereldkampioen. "Het nam wel een tijdje in beslag, acht maanden. Eerst werkte ik drie dagen per week, maar uiteindelijk heb ik beslist om alle dagen te gaan werken om het sneller achter de rug te hebben."

Ook al heeft hij geen profcontract, Philip zet sinds het afronden van zijn studie weer alles op atletiek. "Ik geloof in mezelf en weet dat ik het kan. Door mijn blessures en studies waren het magere jaren, maar dat is allemaal achter de rug. Mijn explosiviteit is niet weg en ik kan mijn records nog verbeteren. Het zal kwestie zijn van genoeg te trainen. Eén keer per dag is niet genoeg, ik moet toewerken naar minstens negen trainingen per week. Als dat lukt, zal ik er weer staan."

De Belgische recordhouder met 67m26 merkt nu al een effect van het wegvallen van zijn studieverplichtingen. "Ik voel dat ik meer kan trainen en vooral rusten. Tijdens mijn stage stond ik om 7u op en kwam ik thuis om 18u30, dan blijft er niet veel tijd over. Ik ben er vrij gerust in dat ik beter zal presteren nu het achter de rug is. Ik wil weer naar mijn topniveau toegroeien. Het is jammer dat we niet op stage kunnen de komende maanden, maar in Brugge heb ik alles wat ik nodig heb om te trainen."

Begin oktober heeft Philip de trainingen hervat na een rustperiode. "Ik zit nu in mijn derde week en het gaat goed. De eerste twee weken was het rustig erin komen, nu wordt het stilaan intensiever. Ik heb ook een paar wijzigingen doorgevoerd, zo werk ik voor de powertrainingen samen met Maarten Terryn. Hij komt uit het Crossfit en weet er heel veel vanaf. Samen met hem probeer ik er wat meer structuur in te brengen."

Nog wat sterker worden is een belangrijk doel tijdens het winterseizoen. "Deze maanden staan in functie van kracht, samen met de techniek. Als de wedstrijden in zicht komen, zal er meer conditioneel werk aan bod komen. De juiste techniek vinden is een eeuwige zoektocht, maar ik begin stilaan te begrijpen wat ik moet doen. Vroeger ging ik altijd te snel tijdens mijn worp. Ik moet consistenter worden."