24/06

Philip Milanov voelt de topvorm komen

osmilanov-13-08-4

Philip Milanov.

Philip Milanov won op de Flanders Cup in Lokeren zowel het discuswerpen (65m60) als het kogelstoten (18m63), waarbij hij een persoonlijk record lukte. Nadien nam hij uitgebreid de tijd om terug en vooruit te blikken.

Zijn beste poging met de discus was de eerste voor Philip Milanov/VAC, daarna wilde het niet meer lukken. "Het discuswerpen was gewoon niet goed. Technisch viel het niet goed in mekaar, en ritmisch was het niet goed", klonk Philip streng. "Ik ging te snel met mijn worpen. Op training werp ik soms met drie kilo en gaat het automatisch trager, en misschien gooi ik daarom wel te snel met twee kilo. Maar als ik dat onder controle krijg, komt het wel goed." Over zijn persoonlijk record met de kogel was de Bruggeling wel te spreken. "Bij kogel ging ik niet te snel, en kwam er een persoonlijk record uit. Eerst raakte ik hem niet honderd procent, maar bij de laatste beurt kwam het er dan toch uit."

Ondanks de ontevredenheid over zijn discuswedstrijd in Lokeren, gaat het goed met Philip de laatste weken. "Het moet nog een beetje samenvallen, maar ik voel me steeds beter. Het begint echt te komen. De trainingsbelasting gaat stilaan omlaag, en ik begin frisser te worden. Ik mis wel nog wat conditie. Gisteren heb ik een duurloop gedaan, maar dat was heel lang geleden. Misschien voelde ik me daardoor wel wat vermoeid vandaag. De techniek zat goed, maar ik draaide zoals gezegd te snel."

Met nog zes weken tot het EK in Berlijn, waar Philip zijn zilveren medaille van in Amsterdam te verdedigen heeft, is het tijd om de laatste accenten te leggen. "De komende weken wil ik vooral mijn ritme nog wat corrigeren en wat meer conditiewerk doen. Een echte stage staat er niet meer gepland, maar het kan zijn dat we nog even naar Bulgarije gaan om wat familie te zien. Bij de Diamond League's in Oslo en Stockholm was ik aan het trillen van de adrenaline, omdat ik er zo veel zin in had. In Oslo was het nat en was de ring glad, maar Stockholm was goed. Na de eerste poging was het trillen weg, en werd ik rustiger. Die adrenaline is positief: ik heb echt heel veel zin in de rest van het seizoen."

Philip is momenteel het nummer zeven op de Europese ranking. Hoe schat hij zijn medaillekansen voor het EK in? "Ik heb zeker een kans in Berlijn, maar de top drie op de ranglijsten is heel sterk. Hopelijk ik daar echt pieken. Voor het podium ga ik mijn BR moeten verbeteren en richting de 68 meter gaan. Vorig jaar heb ik dat verschillende keren gehaald in worpen die nipt ongeldig waren, dus ik weet dat ik het kan. Hopelijk is het voor dit jaar."

De volgende wedstrijden op de planning zijn de Diamond League in Parijs op 30 juni, de meeting in Boedapest op 2 juli en het BK op 8 juli.