25/01

Philip Milanov staat te popelen om zondag aan indoorseizoen te beginnen

philmila

Philip Milanov.

Hij is net terug van een uitstekende stage in Zuid-Afrika, en nu kijkt Philip Milanov reikhalzend uit naar het indoorseizoen. Met de voet die hem afgelopen zomer weghield van het EK in Berlijn gaat het ondertussen steeds beter.

"Tweeënhalve week ben ik in Zuid-Afrika geweest. Omdat er beterschap was in mijn voet, kon ik eindelijk meer beginnen discussen, kogelen en spurten, en het ging meteen vrij goed", klinkt Philip Milanov/VAC enthousiast. "Met die voet mag ik nog altijd niet overdrijven. Elke dag werpen is zeker uit den boze, maar twee of drie keer per week is geen probleem. Ik doe het rustig aan, want het WK valt toch pas laat op het seizoen. Oktober en november waren krachtgericht, veel meer kon ik toch niet doen met mijn voet. Ik haalde onder meer een recordje in het bankdrukken."

Op BOIC-stage werden er wat andere accenten gelegd. "Ik deed er veel conditioneel werk en probeerde gewend te raken aan meer trainingen per week. Daarna heb ik het opnieuw even rustig aan gedaan tot de stage in Zuid-Afrika."

Ondanks de voorzichtige, geduldige aanpak voelt Philip zich in zijn sas op training. "Het loopt goed, ik ben in vorm. Ik ben heel benieuwd naar het kogelstoten tijdens het indoorseizoen, want een PR zit er zeker in. Omdat ik al zo lang geen wedstrijden meer deed, heb ik ook veel goesting om erin te vliegen. Sinds december heb ik op training niet meer onder de achttien meter gestoten." Het persoonlijk indoorrecord kogelstoten van de discuswerper staat op 18m27.

Philip heeft wat aan zijn techniek gesleuteld, en strooit op dat vlak met lof voor Rutger Smith, de nieuwe kwaliteitsmanager werpen van de VAL. "Een paar sessies in Gent heb ik samen met hem gedaan, en hij heeft enorm veel kennis over de draaitechniek voor het kogelstoten. Ik ga eerlijk zijn: dat heeft mij enorm geholpen. Een nieuwe blik helpt altijd, mijn coach kan onmogelijk alles zien. En mijn techniek is mede daardoor aan het veranderen. Ik draai nu iets wijder, en automatisch neem ik dat ook mee naar het discuswerpen. Een goeie zaak, want ik draai altijd veel te snel. Hoe wijder je draait, hoe meer kracht je kan ontwikkelen."

In tegenstelling tot de afgelopen jaren ondervindt Philip in deze periode weinig hinder van studies of examens. "Ik moet enkel een groepswerk indienen. Volgend semester maak ik mijn eindwerk, het jaar daarop loop ik stage. Maar het blokken, daar ben ik vanaf. Dus is het nu makkelijker te combineren met mijn trainingen. Volgend semester moet ik zelfs maar één keer per week naar de campus."

Zijn seizoen openen doet de Belgische recordhouder met de discus zondag op het KVV in Gent, in het kogelstoten welteverstaan. Over deelname aan andere wedstrijden zal hij pas in laatste instantie beslissen, al staan ook het BK op 17 februari en de European Throwing Cup in Slovakije op 9 en 10 maart al vast.