17/08

OS Rio: Van Der Plaetsen begint; Abdi eindigt; Eykens verbaast

belgaimage-95454094-preview-watermark
Thomas Van Der Plaetsen begon op de ochtend van de zesde atletiekdag aan zijn tweedaagse tienkamp. Ook Abdi Bashir en Renée Eykens moesten de hete Olympische arena in.

Thomas begon in de eerste serie van de 100m aan zijn opdracht en klokte af na 11”24. Niet het beste onderdeel van de Deinzenaar, maar met deze chrono benaderde hij zijn EK-opening van Amsterdam tich al tot op één honderdste.

Bashir Abdi moest in zijn 5000m ook al aan de slag in de eerste reeks. In een veel te beladen reeks – zowel kwantitatief als kwalitatief, al is dat voor dat laatste met alle Olympische series wel het geval – hield Bashir zich gedurende 3000m attent in de voorste gelederen. Aan dat punt kwamen nog 20 (!) lopers in aanmerking voor de amper 5 rechtstreekse plaatsjes naar de finale. In de slotkilometer doofde het licht langzaam voor Bashir Abdi en was hij er niet meer bij toen zijn vriend Mo Farah op 250m van het einde bijna ten val kwam in de drukte. Hoe dan ook: een 16de plaats in 13.42.83 bleek ruim onvoldoende om zich bij de laatste 15 te scharen. Daarvoor was 13.26.02 nodig, een chrono op naam van 41-jarige oude krijger Bernard Lagat/Usa. Overigens zal Europa in die 5000m-finale slechts vertegenwoordigd worden door twee Britten, waarvan Farah uiteraard de topfavoriet is.  En dat is nog altijd beter dan de drie Kenyanen, die er in de beide series onverbiddelijk werden uitgebonjourd. Terwijl iedereen in de ochtendlijke hitte allesbehalve comfortabele omstandigheden trof, kon een Peruviaan zijn nationaal record toch opvijzelen naar 13.23.20.

Daarna was het de beurt aan Renée Eykens voor haar 800m. In de vijfde van liefst 8 series leek voor haar de opdracht bijna onoverbrugbaar: top 2 voor een rechtstreekse kwalificatie en dat in een stevig deelnemersveld. Maar Renée raakt niet zo snel meer onder de indruk van de omstandigheden - ook al zijn die Olympisch - en plaatste zich vanuit de buitenbaan in een tactisch uitgekiende positie, waarmee ze in de laatste rechte lijn zelfs kwam meeknokken voor de knikkers. Uiteindelijk finishte ze als vierde in een formidabel PR van 2’00”00 (uiteraard eveneens een verbetering van haar nationaal belofterecord), op dat moment net de 8ste verliezende chrono die een toegangsticket opleverde voor de halve finale. In de twee volgende series werd die chrono niet meer overtroffen en werd het nagelbijten voor het verloop van de 8ste en laatste reeks. En daar kwam alleen de Burundese winnares nipt onder de twee minuten, zodat Renée doorstoot naar de halve finale ! Onverwacht, en een ongehoord hoog niveau: twee minuten rond was nodig voor die halve finale - nooit eerder vertoond !

Toen Renée op de baan stapte, kwam Thomas Van Der Plaetsen uit de zandbak met een geslaagde missie. Zijn opener werd 7m66 opgetekend en daarmee plaatste hij zich in zijn groep als tweede na Ashton Eaton (7m94). Dat was ook twee centimeter verder dan bij het EK dit jaar of bij het WK vorig jaar. Daarmee klom Thomas al op naar plaats 13 in de heel voorlopige tussenstand. Later vanavond komen we ook nog terug op het derde onderdeel van de tienkamp, het kogelstoten.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016