24/07

Officiële berichten - 24/7/2020

logo val

AANGEPASTE RICHTLIJNEN DRAAIBOEK BACK ON THE TRACK - HEROPSTART COMPETITIE

Als gevolg van het stijgend aantal besmettingen heeft de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 23 juli beslist om de start van fase 5 voorlopig uit te stellen naar 1 september, afhankelijk van de verdere evolutie van de gezondheidssituatie. Deze fase hield in dat het aantal toeschouwers voor outdoorevenementen zou stijgen van 400 naar 800, iets waar we op anticipeerden in de uitwerking van het ‘Back on the Track’-draaiboek. De overheid heeft als richtlijn uitgevaardigd dat elke groep (atleet/jury/medewerker) die niet strikt gescheiden kan worden van het publiek wordt meegeteld in het toeschouwersaantal. De Veiligheidsraad besliste verder ook om in te zetten op contact tracing en het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen in het openbaar.

Als gevolg hiervan hebben wij het draaiboek ‘Back on the Track’ herwerkt. De aangepaste delen staan in het geel gemarkeerd met volgende aangepaste richtlijnen:

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen vanaf het betreden van het stadion. Er zijn slechts twee situaties waarop je je mondmasker mag uitdoen:  als atleet tijdens je wedstrijd en het opwarmen/uitlopen en als toeschouwer wanneer je zittend consumeert aan de horeca
 • Probeer twee volledig gescheiden stromen te voorzien voor atleten/jury/terreinmedewerkers enerzijds en medewerkers/toeschouwers anderzijds.
 • Atleten vertrekken na hun wedstrijd(en) meteen naar huis.
 • Vanaf een totaal van 250 deelnemers dien je het toeschouwersaantal te beperken tot 1 toeschouwer (of begeleider) per deelnemer.
 • Het systeem van permanente toegangskaarten kan in deze context niet automatisch toegang geven tot een wedstrijd, maar wel enkel als deze persoon gelinkt wordt als toeschouwer of begeleider van een atleet. De toegang voor de permanente kaarthouders blijft wel gratis.

Versoepeling berekening aantal deelnemers per nummer

Het handhaven van een correct uurrooster is essentieel om het aantal toeschouwers rond de piste te beperken, Atletiek Vlaanderen heeft hiervoor rekenregels ontwikkeld om het aantal deelnemers te bepalen op basis van de tijd voorzien in het uurrooster. Na een evaluatie kunnen we enkele berekende tijden versoepelen, dit betekent dat er meer deelnemers per tijdseenheid kunnen toegelaten worden. De hieronder voorgestelde tijden houden steeds rekening met de opwarming van de volgende reeks

Rekenregels Jeugdwedstrijden (ben/pup/min)

Aan de hand van de voorziene tijd per nummer (verschil tussen startuur eerste wedstrijd en startuur volgende wedstrijd) kan je het maximaal aantal deelnemers berekenen (opwarming is inbegrepen in deze tijden):

 • 3 minuten per reeks voor loopnummers in banen: vb. op een piste met 6 banen kunnen 60 atleten per half uur starten (10 reeksen van 6 deelnemers per reeks)
 • 6 minuten per reeks voor loopnummers niet in banen: indien je wedstrijden met 15 atleten per reeks laat lopen kunnen er 75 atleten per half uur starten (5 reeksen van 15 deelnemers per reeks)
 • 6 minuten per deelnemende atleet in hoogspringen: vb. op 2u kunnen 20 atleten deelnemen
 • 10 minuten per deelnemende atleet in polsstokspringen: vb. op 2u kunnen 12 atleten deelnemen
 • 3 minuten per deelnemende atleet in alle andere kampnummers: vb. op 1u kunnen 20 atleten deelnemen

Rekenregels voor wedstrijden vanaf cadet

Aan de hand van de voorziene tijd per nummer (verschil tussen startuur eerste wedstrijd en startuur volgende wedstrijd) kan je het maximaal aantal deelnemers berekenen (opwarming is inbegrepen in deze tijden):

 • 3 minuten per reeks voor loopnummers in banen: vb. op een piste met 8 banen kunnen 80 atleten per half uur starten (10 reeksen van 8 deelnemers per reeks)
 • 5 à 20 minuten per reeks voor loopnummers niet in banen afhankelijk van de geprogrammeerde afstand:
  • 5 minuten per 800m
  • 7 minuten per 1500m
  • 12 minuten per 3000m (steeple)
  • 20 minuten per 5000m
 • 10 minuten per deelnemende atleet in hoogspringen: vb. op 2u kunnen 12 atleten deelnemen
 • 15 minuten per deelnemende atleet in polsstokspringen: vb. op 3u kunnen 12 atleten deelnemen
 • 6 minuten per deelnemende atleet in alle andere kampnummers: vb. op 1u kunnen 10 atleten deelnemen

Deze rekenregels zijn een verplichting voor de organisator, het is niet toegestaan om meer deelnemers toe te laten dan de capaciteit van het uurrooster. Je kan het aangepaste draaiboek hier terugvinden en de lijsten van beschikbare medewerkers tijdens een meeting kan je terugvinden op Corona & atletiek.

GEBRUIK ONZE CORONA PICTOGRAMMEN

Om de clubs te ondersteunen in de heropstart van de trainingen werden pictogrammen opgesteld om de maatregelen te visualiseren. Onze pictogrammen werden intussen aangevuld om wedstrijdorganisatoren te ondersteunen om de huidige maatregelen te visualiseren voor atleten en toeschouwers.

NIEUWE LOCATIE BK HAMER A.C.

Nadat we geen toestemming kregen om het BK Hamer A.C. op 16 augustus 2020 te organiseren in het Koning Boudewijnstadion gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. Die locatie vonden we nu in Kessel-Lo, waar Daring Club Leuven Atletiek zijn locatie openstelt voor deze medaillestrijd.

 • BK Hamer zal doorgaan in Kessel-Lo (DCLA) op 16 augustus.

NIEUWE GEANNULEERDE WEDSTRIJDEN

Als gevolg van de beslissing van de stad Tielt dat alleen evenementen van maximaal 50 personen mogen plaatsvinden, is AVMO genoodzaakt om hun geplande wedstrijden op 15 augustus (Zomermeeting) en 30 augustus (Ereprijs Transport Devoldere) te annuleren.