04/02

Officiële berichten - 4/2/2022

logo val

FEDERALE WINTERKALENDER 2021-2022

  • Het BK Cad/Sch indoor wordt gespreid over 2 dagen: 19-20 februari. Het BK 4x200m wordt toegevoegd op zaterdag 19 februari. Alle info over onze indoorkampioenschappen kan je terugvinden op onze website.
  • BK Masters indoor – Louvain-la-Neuve – zondag 06 februari.
    De lijst met aangevraagde begeleiders is te vinden op onze website. Er wordt aan de begeleiders gevraagd om zoveel mogelijk samen met de atleet binnen te gaan in de hal.

NIEUW: OPLEIDING KIDSJURYLID

De Vlaamse Atletiekliga lanceert een gloednieuw jurylid: het Kidsjurylid. Wil je onze jongste sportievelingen graag ondersteunen en bijstaan tijdens hun wedstrijdjes? Dan zijn we op zoek naar JOU! Een Kidsjurylid treedt uitsluitend op tijdens wedstrijden voor Kangoeroes en Benjamins.

Er zullen enkel juryleden aangeduid worden die de opleiding gevolgd hebben. Grijp dus zeker je kans! Iedereen vanaf Cadet kan deelnemen aan de opleiding, er is geen atletiekervaring vereist. Door het volgen van de opleiding tot Kidsjurylid kan je in slechts 2 uurtjes een heel groot verschil maken. Lees er hier snel meer over.

WIL JE (CLUB)JURYLID WORDEN?

Volg dan onze opleiding ‘jurylid niveau 1’ of ‘clubjurylid’!

EXAMEN JURYLEDEN NIVEAU 2 EN 3

Het examen zal doorgaan op zondag 27 maart 2022 om 10u te Brussel (3e verdieping, kantoren Vlaamse Atletiekliga - Marathonlaan 119c, 1020 Brussel). Uiteraard zal er rekening gehouden worden met de geldende coronaregels. Wij voorzien voldoende afstand tussen de kandidaten en zorgen voor een ruimte met voldoende verluchting. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Inschrijven kan tot en met zondag 13 maart 2022 bij An. Extra info kan je hier nalezen.

EXTRA AANBOD LOOPNUMMERS TIJDENS BK INDOOR MEERKAMPEN

Ter gelegenheid van het BK (+ KVV) Indoor Meerkampen op 12 en 13 februari in Gent zal de Vlaamse Atletiekliga een extra aanbod loopnummers voorzien, dit uiteraard buiten het kampioenschap. Nadat de federatie op 8 en 9 januari al een interprovinciale kampenmeeting organiseerde is het nu de beurt aan de atleten die zich focussen op loopnummers.

De Vlaamse Atletiekliga wil atleten een extra kans geven om een goede tijd te lopen zodat ze zich kunnen kwalificeren voor het BK AC van 26 februari. De gekozen loopnummers zijn namelijk nog niet veel aan bod gekomen tijdens het afgelopen indoorseizoen.

Op zaterdag 12 februari worden er een 200m en 400m AC mannen en vrouwen (vanaf junioren) georganiseerd. Op zondag 13 februari komen volgende nummers aan bod: 800m, 1500m en 3000m AC mannen en vrouwen (vanaf junioren). Inschrijvingen zijn mogelijk vanaf zaterdag 5 februari via Atletiek.nu.

BK/KVV AMH VELDLOPEN

Bij het BK/KVV AMH veldlopen, op zondag 13 februari te Diest, worden podia voorzien voor:
1° atleten met een verstandelijke beperking (klasse 20 en 21) – mannen/vrouwen
2° atleten met een fysieke en/of visuele handicap – mannen/vrouwen

Er is geen Belgisch kampioenschap voor atleten met autisme (klasse 81) gezien deze klasse internationaal nog niet erkend is. Promotioneel zal ter gelegenheid van het BK AMH op 18 juni te Oordegem (enkel voor VE-atleten) wel een competitie voor atleten met autisme georganiseerd worden.  

JEUGDDAG JAMMER GENOEG AFGELAST

Ondertussen heeft het Overlegcomité de coronabarometer in het leven geroepen die al wat meer info geeft over de organisatie van evenementen. De Jeugddag is in dit verhaal een ‘dynamisch binnenevenement’ wat betekent dat het in code rood sowieso verboden is. Binnen code oranje is er misschien wel iets mogelijk, maar eigenlijk staan de regels nog heel vaag omschreven, "crowdmanagement verplicht", "plafonds capaciteit mogelijk".

Een Jeugddag op een normale manier organiseren (zonder mondmaskers en zonder afstand houden) voor een 1500-tal jonge atleetjes zit er dus helaas niet in. De Vlaamse Atletiekliga heeft daarom beslist om de Jeugddag van 12 maart af te gelasten en in te zetten op een spetterende editie in 2023! We hopen dat we er volgend jaar één groot atletiekfeest van kunnen maken in de Gentse Topsporthal.

BOOST JE CLUB!

In 2021 namen 6 jongeren deel aan het project “Boost je club!”, waarin ze een activiteit organiseerden om hun club een boost te geven op vlak van ledenwerving en/of ledenbinding. Twee jongeren van ADD wonnen een prijs ter waarde van €1000. Dit jaar willen we opnieuw jongeren stimuleren om mee te werken aan het versterken van hun club. De projectvoorstellen kunnen ruimer uitgewerkt worden en kunnen zich richten naar zowel organisatorische, administratieve, communicatieve, als promotionele taken binnen de club. Alle voorstellen zijn welkom!

Maak hiervan gebruik en stimuleer ook uw jongeren tussen 16j en 25j om deel te nemen. Ga eventueel samen aan tafel zitten om een project uit te werken en uiterlijk 31 maart in te dienen. Alle info kan je terugvinden op onze website.

1712 – ZET OOK DE KNOP 1712 OP DE WEBSITE VAN JOUW CLUB

Het is belangrijk dat in de club een open cultuur bestaat zodat iedereen het gevoel heeft incidenten te kunnen melden. Om de drempel om te praten over grensoverschrijdend gedrag te verlagen, raden we onze clubs aan om een knop met link naar de hulplijn 1712 te plaatsen op hun website.

1712 is een gratis professionele hulplijn voor jongeren en volwassenen die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Let wel: hulplijn 1712 is geen meldpunt en kan dus niet dienen als vervanging van een club-API. Op de website van Het Centrum Ethiek in de Sport kan je de “knop” 1712 in verschillende formaten downloaden.

CLASSIFICATIE VAN ATLETEN MET EEN FYSIEKE BEPERKING

Op 26 maart gaat in Antwerpen een classificatiesessie door voor atleten met een fysieke beperking. Meer info lees vind je hier. Wie interesse heeft, neemt best zo snel mogelijk contact op met Sofie Meneve. Het aantal plaatsen is beperkt! De personen die eerder al interesse toonden, worden door Parantee-Psylos rechtstreeks geïnformeerd betreffende de verdere praktische afspraken.

JEUGDBIJSCHOLING: ATHLETICS’ BASICS COACHING (FLAC)

Organisatie: Vlaamse Atletiekliga in samenwerking met FLAC
Docent: Ben Willem
Locatie: Sportpark Drogenbrood, Wellingstraat 38/A - 8730 Beernem
Tijdstip: zondag 6 maart van 9u30 tot 12u00
Deelname: €5 voor VAT-leden, €15 voor VAL-leden, €25 voor niet-leden VAL
Doelgroep: alle jeugdtrainers
Inschrijven kan via onze webshop

VERSLAGEN

Je kan het verslag van volgende vergadering terugvinden op onze website: