11/02

Officiële berichten - 11/2/2022

logo val

BK EN KVV MEERKAMPEN INDOOR 2022 – 12 EN 13 FEBRUARI 2022

De richtlijnen voor toeschouwers en atleten kan je nalezen op onze website. Zo zijn er geen beperkingen op het aantal toeschouwers en begeleiders, de inkom voor dit kampioenschap is trouwens gratis. Het Covid Safe Ticket is wel een voorwaarde om de Topsporthal te kunnen betreden, dit geldt zowel voor atleten, begeleiders als supporters.

CLUBGRADE: GRATIS VOOR CLUBS VAN ATLETIEK VLAANDEREN

Clubgrade is een project van de Vlaamse Sportfederatie waarbij de club versterkt wordt in haar bestuurlijke kracht. Dat gebeurt niet op de traditionele manier met infosessies of opleidingen maar wel vanuit de club zelf, ondersteund door een professionele begeleider en een doordachte tool. 

Zie je het bos door de bomen niet meer? Wil je de taken meer verdelen? Verloopt de communicatie niet vlot? Wil je de structuur van de club herbekijken? ... alle items kunnen aan bod komen. Jij bezorgt aan Clubgrade jouw uitdaging, zij gaan er mee aan de slag en helpen je van begin tot einde.

9 atletiekclubs hebben zich al aangemeld voor het Clubgrade project. Ben jij bij de volgende?
Dankzij een projectsubsidie van Sport Vlaanderen kan Atletiek Vlaanderen dit traject voor haar verenigingen in 2022 nog volledig gratis aanbieden. Profiteer er van want een begeleiding kost normaal al gauw 500 euro.

De begeleiding omvat twee brainstormavonden van 3u. Nadien volgt, op basis van de resultaten uit die brainstorms, een gerichte begeleiding met een beperkte groep mensen uit de club.
Interesse? Laat het uiterlijk 1 maart weten aan Paula Vanhoovels. Op basis van de locatie van de geïnteresseerde clubs organiseren we een gerichte korte fysieke infosessie om je mee op pad te zetten.
Twijfel? Meld je toch aan, neem deel aan de infosessie en beslis nadien of je al dan niet instapt.

Lees hier de getuigenissen van enkele sportclubs die al overtuigd zijn van Clubgrade.
Vraag hier een startpakket aan of download het, zo heb je meteen alle nodige info direct bij de hand om ze voor te leggen bij de volgende bestuursvergadering.
Of neem alvast eens deel aan de gratis online infosessie op dinsdag 16 februari (19u30-21u).

INFOSESSIES VOOR VERTROUWENSPERSONEN

In 2022 willen we opnieuw enkele infosessies organiseren voor vertrouwenspersonen in de clubs. Omdat nog niet alle vertrouwenspersonen de basissessies volgden én er ook een aantal nieuwe vertrouwenspersonen actief zijn, willen we deze fysieke sessies voorzien:

 • Het vlaggensysteem
 • De rol van de vertrouwenspersoon in de club (incl. het handelingsplan)

Graag vernemen we uiterlijk 15 februari via deze link wie geïnteresseerd is om één of beide sessies te volgen en wanneer dat dat het best zou passen. Deze sessies zijn gratis voor vertrouwenspersonen. Afhankelijk van de feedback zullen de locaties bepaald worden en de organisaties opgenomen worden in de bijscholingskalender voor clubmedewerkers.

BIJSCHOLING: MENTAAL PROFIEL OPMAAK TOT  MENTAAL TRAININGSADVIES

Organisatie: Atletiek Vlaanderen
Locatie: Topsporthal Gent (Zuiderlaan 14, 9000 Gent)
Tijdstip: 9u-10u30
Data: 12 maart & 28 mei 2022
Spreker: Jeroen Meganck (Sportpsycholoog)
Deelname: €25 VAT-leden, €40 VAL-leden, €55 voor externen
Doelgroep: Trainers B/A (trainers werkzaam op (inter)nationaal niveau)
Inschrijven kan via onze webshop

Deze bijscholing met 2 sessies wordt georganiseerd in het kader van de lessen Trainer A, maar iedereen mag hier vrij op intekenen.
Inhoud: Sport en zeker competitiesport brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Net daarom is het belangrijk om als trainer een goed zicht te hebben op het mentaal profiel van je atleet. In deze sessies krijg je daarvoor een handige basis aangereikt. Tijdens het eerste contactmoment bekijken we samen hoe je het opstellen van zo'n mentaal profiel gestructureerd kan aanpakken. Daarmee ga je dan aan de slag bij een van jouw eigen atleten, zodat we in het tweede contactmoment kunnen vertrekken vanuit echte profielen om te kijken hoe je kan verder bouwen op dat profiel.

BIJSCHOLING: IN KAART BRENGEN VAN DE BASISCONDITIE VAN JONGE LOPERS (CAD-SCH) ZONDER LACTAATTESTINGS

Organisatie: Atletiek Vlaanderen
Locatie: Online (webinar)
Tijdstip: 21u00 - 22u15
Data: 31 maart 2022
Spreker: David Evenepoel
Deelname: €15 VAT-leden, €25 VAL-leden, €35 voor externen
Doelgroep: Trainers B/A (trainers werkzaam op (inter)nationaal niveau)
Inschrijven kan via onze webshop

Inhoud: In deze webinar wordt er dieper ingegaan hoe we op een eenvoudige en betrouwbare manier de basisconditie van een jonge loper (CAD-SCH) in kaart kunnen brengen, zonder tussenkomst van een lactaattest. Er wordt stilgestaan bij de fundamentele bouwstenen in de ontwikkeling van een jonge loper, in de aanvangsfases van het LTAD model, alsook bij de groeispurt en de bijhorende beperkingen en opportuniteiten in trainingsinhouden voor jonge lopers.

RUNNING OPLEIDINGEN EN BIJSCHOLINGEN

Webinars
Gericht naar beginnende loopbegeleiders

 • 8/3 – 19u30-21u30 - Fysiologische basisprincipes in running – inschrijving
 • 15/3 – 20u-21u30– Looptechniek en looptechnische oefeningen – inschrijving
 • 18/3 – 20u-21u30 – Voeding voor afstandslopers - inschrijving

Voor alle webinars: deelnameprijs: €10 voor VAL-leden - €15 voor niet-leden.

Opleiding RunMindful Begeleider
Programma: 8u praktijk + 4u facultatieve online begeleiding + 1 facultatieve ervaringsloop

 • Kortrijk: van 7/3 tot 17/4

Meer info over de opleiding
Inschrijving

 • Kessel-Lo: van 18/4 tot 15/5

Meer info over de opleiding
Inschrijving

 • Antwerpen (Kielpark): van 2/5 tot 5/6

Meer info over de opleiding
Inschrijving

Na het volgen van de opleiding kan je als RunMindful Begeleider aan de slag in de club met een financiële tegemoetkoming vanuit het project Run4All.

OMGAAN MET TALENDIVERSITEIT

Gratis bijscholingen gericht naar trainers en bestuurders
Nederlands is de taal die iedereen in de sportclub verbindt. Clubs bieden al sportend een oefenkans Nederlands. Heel wat ouders schrijven om die reden, op advies van de school of van een andere instantie, hun kind in een Nederlandstalige sportclub in.

“Boest!” brengt de talendiversiteit in beeld, ondersteunt clubs om er op een goede manier mee om te gaan en biedt tips om het Nederlands een duidelijke plaats te geven. Vzw De Rand biedt in het voorjaar 3 gratis webinars aan:

 • 22/2 – 20u – Duidelijk communiceren naar leden
 • 19/4 – 20u – Inschrijven in je sportclub
 • 7/6 – 20u – Duidelijk communiceren naar alle ouders

Meer info en inschrijving.