31/07

4 dagen tot WK Londen: Thomas Van der Plaetsen en Hanne Maudens willen vorm bewijzen

belgaimage-95463681

Thomas Van der Plaetsen.

Bijna alle binnen en -buitenlandse meerkampogen zullen bij het WK in Londen op topfavoriete Nafi Thiam gericht zijn, maar met Hanne Maudens en Thomas Van der Plaetsen komen er nog twee Belgische toppers in actie. Ze willen tijdens hun WK-meerkamp bewijzen dat de vorm er wel degelijk is, hoewel het de laatste maanden niet van een leien dakje liep.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN kon na zijn achtste plaats bij de Spelen in Rio nog geen meerkamp tot het einde afwerken. Vooral een knieblessure in de winter maakte dat het voor hem een moeilijk seizoen werd. Zijn ambities voor Londen zijn dan ook eerder bescheiden. "Ik wil niet naar huis gaan met een score onder de 8.000 punten. Er zijn vooral in de werpnummers mogelijkheden om iets moois te laten zien, maar met mijn snelheid ben ik op de sukkel. Ik kon vijf maanden niet sprinten met mijn knie. Ook het verspringen lijdt daaronder en ook het hoogspringen gaat niet goed dit jaar", aldus Thomas. Zijn persoonlijk record van 8.332 punten lijkt niet aan de orde.

Als laatste test trok de regerende Europese kampioen afgelopen weekend naar Dilbeek, waar hij nog enkele disciplines in de juiste plooi probeerde te leggen. Kogelstoten was er met 14m12 de positieve uitschieter, hoogspringen met 1m90 een absolute tegenvaller. "Er zit vooruitgang in en het gevoel was zelfs redelijk goed. Dat ik niet in de grootste topvorm ben is duidelijk, maar dat ik nog heel ben is een succes. Na mijn knieblessure volgde nog een kuitblessure op het BK en een rib- en rugblessure door mijn gebroken polsstok in Luik. Ik moet nu rustig blijven en geloven dat ik op een niveau ben waar ik iets mee kan doen. Misschien volgt door de adrenaline nog een klik."

Zijn deelname heeft aan zijden draadje gehangen, maar in Londen wil Thomas ervoor zorgen dat het harde werk van de laatste maanden niet voor niets is geweest. "Aan het begin van het seizoen heb ik er echt aan gedacht om niet naar het WK te gaan, als je drie dagen niet kan lopen na een wedstrijd begin je te twijfelen. Nu wil ik een lange weg mooi afsluiten en ervoor zorgen dat 2017 geen verloren jaar wordt. Voor de winst tip ik op Kevin Mayer. Ik zie hem richting 9.000 punten gaan."

Hanne Maudens/VS wil als 20-jarige rookie vooral ervaring opdoen in haar WK-zevenkamp. Toch heeft ze wel degelijk stevige sportieve ambities. "Ik wil na het tegenvallende EKu23 vooral genieten, maar ook tonen dat de vorm er is. Mijn record van 6.113 punten verbeteren moet altijd de bedoeling zijn, en misschien kan ik wel richting 6.200. Vooral hoogspringen gaat super, maar ik voel me eigenlijk in alle disciplines heel goed."

Pas vorige week kreeg de pupil van Philip Gilson op IAAF-uitnodiging zekeheid over haar deelname. "Eigenlijk wilde ik in Bydgoszcz de limiet halen, en sindsdien hoopte ik wel op die uitnodiging. Het wachten begon erg lang te duren, en de opluchting was dan ook heel groot toen de bevestiging kwam, ook al was het niet helemaal onverwacht."

Dinsdag reist ze al af richting Londen, zaterdag komt Hanne immers al in de arena. "Ik deed maandag nog wat snelheid, nu is het alleen nog uitrusten. Het zal indrukwekkend zijn. Ik loop de 200m net voor de finale van de 100m, de laatste van Usain Bolt. De sfeer zal enorm zijn", aldus Hanne enthousiast. "Met mijn plaats ben ik niet bezig, maar misschien is top twintig wel realistisch."