03/03

Michael Somers, Belg voor Belgrado: “Het was altijd mijn hoofddoel van de winter”

somers-michael-2021-eki-torun-belga-jasper-jacobs-2-min

Michael Somers

Het WK in Belgrado, door de coronapandemie het eerste WK indoor in vier jaar, nadert met rasse schreden. En dus blikken wij in onze reeks ‘Belg voor Belgrado?’ vooruit met een reeks prominenten uit eigen rangen. Hoeveel kans geven ze zichzelf op Belgrado? En wat is hun doel in de Servische hoofdstad? Vandaag Michael Somers, die al geplaatst is voor de 3.000 meter en tussendoor nog op de Belgische titel in het veld jaagt.

Michael, hoe blik je terug op de Allianz Belgian Indoor Championships in Louvain-la-Neuve, waar je onder de limiet dook voor Belgrado?

“Het was voor mij de wedstrijd van de laatste kans, en toch probeerde ik er zo ontspannen mogelijk naartoe te leven. Ik heb in het verleden al gemerkt dat hoe meer ik me ergens aan vastklamp, hoe kleiner de kans dat het lukt. Dat het uiteindelijk goed gekomen is, was toch een hele opluchting, want Belgrado is mijn hoofddoel van de winter. Het veldlopen was altijd iets bijkomstig, al is dat uiteindelijk fantastisch goed uitgedraaid.”

Heb je na het EK veldlopen in Dublin, waar je vijfde werd, eigenlijk veel rust genomen?

“Het lijkt misschien moeilijk te geloven omdat mijn resultaat zo goed was, maar Dublin was maar een tussendoel. Daarna heb ik meteen mijn focus op indoor gelegd en snel de draad opgepikt op training. Daarmee bedoel ik niet dat ik meteen indoor ben gaan knallen, maar ik heb wel drie weken mijn volume opgetrokken omdat ik tevoren toch had afgebouwd voor Roeselare en Dublin. Begin januari ben ik indoor beginnen trainen en tegen dan was mijn basis opnieuw opgebouwd.”

Waarom kies je voor een indoorseizoen?

“In de eerste plaats voor de uitdaging. Ik voel dat mijn talent eerder bij de langere afstanden ligt, maar ik wist ook dat de limiet voor Belgrado binnen mijn mogelijkheden lag. Voor ik definitief naar de langere afstanden trek, wilde ik nog eens een WK halen op een kortere afstand. Ik voel wel dat ik op snelheidsvlak op mijn limieten stuit, maar ik ga liever voor een uitdaging dan elk jaar voor de vertrouwde zaken te kiezen.”

Je loopt zondag ook nog het BK veldlopen in Brussel. Met welk doel?

“Ik werk de CrossCup vooral af omdat ik het klassement wil willen. Mijn roots ligt in het veld, en dan blijft het een hele mooie prijs om voor de eerste keer de CrossCup te winnen. Over het BK zelf moet ik ook niet flauw doen: ik heb er niet naartoe gewerkt, maar ik loop wel om te winnen. Het is een fantastisch crossjaar geweest en dat wil ik ook mooi afsluiten. Ik ga de titel zeker niet laten liggen.”

Veldlopen en indoor combineren, is dat geen lastige spreidstand?

“Oorspronkelijk zou het makkelijker geweest zijn, toen Hannuit nog in januari stond. Daar zou ik lopen om vervolgens in februari voor indoor te kiezen, maar toen werd Hannuit een maand uitgesteld en heb ik ervoor gekozen om in Diest te lopen. Ik wilde er gewoon wat puntjes pakken, maar heb er relatief vlot kunnen winnen. Dat was leuk.”

Heb je ondertussen al veel indoor getraind?

“Ik ben iemand die altijd nood heeft aan veel conditioneel werk, dus mijn volume blijft hoog. Ik mag niet té veel op snelheid inzetten, want dan verlies ik mijn conditie. Momenteel doe ik één snelheidstraining, één specifieke indoortraining en één rustige tempotraining per week. Mijn zwaardere tempowerk schiet er momenteel wat bij in. Je kan niet alles tegelijk doen.”

Wat voor trainingen volgen er nog in de laatste drie weken tot Belgrado?

“Deze week is het rustig aan. Niet per se in functie van het BK veldlopen, maar vooral omdat ik richting BK indoor alles op alles heb gezet en mezelf nu niet mag overdoen. Ik draai deze week rustige kilometers met hier en daar een stukje tempo. Vanaf volgende week staan er nog twee specifieke indoorsessies op het menu. Na het BK veldlopen zal er geen tijd zijn om rustig aan te doen.”

Met welke ambitie ga jij naar Belgrado?

“Aan de ene kant wil ik ambitieus zijn, maar ik moet wel realistisch blijven. Op de wereldranking staan er vooral heel veel atleten die tijden lopen die ik simpelweg niet aankan. Daar moet ik eerlijk in zijn. De 3.000 meter is niet mijn specialiteit, maar ik ben benieuwd om te voelen wat ik waard ben op het allerhoogste niveau. Ik zal tevreden zijn als ik verstandig gelopen heb en er het maximale uit heb gehaald, zelfs al haal ik dan de finale niet.”

Alle info over het WK Indoor in Belgrado vind je hier